Så ska antibiotikaresistensen stoppas

För att få bukt med antibiotikaresistens behövs nya typer av läkemedel. I tidskriften The Lancet presenteras ett antal olika forskningsinriktningar med olika förslag på hur det ska gå till. Ett av forskningsspåren handlar om att stärka människans immunförsvar, ett annat om att använda sig av bakteriedödande virus.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-02-01
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

På Karolinska institutet arbetar forskaren Birgitta Agerberth med det som kallas för kroppens egna antibiotika, antimikrobiella peptider. Till Sveriges Radios vetenskapsredaktion förklarar hon att om man ger peptiderna en mix av vitamin D och låga doser av en levermedicin så kan man hjälpa tuberkulospatienter eftersom mixen hjälper till att eliminera tuberkelbakterien.

Bakteriedödande virus mot antibiotikaresistens

Ett annat av forskningsförslagen går ut på att man använder sig av bakteriedödande virus, bakterieofager. Ytterligare ett annat går ut på att man utvecklar metoder som istället för att döda bakterierna ser till att de inte blir farliga, något som inte ger lika mycket resistensutveckling.

Bland de övriga förslagen hittar vi bland annat metoder som går går ut på att framställa antikroppar på laboratorium.

Annons
Annons

Totalt har 19 olika forskningsinriktningar presenterats i tidskriften The Lancet.

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-02-1 13:59 (4 år sen)

  Stärka immunförsvaret är en av riktningarna såg jag, Det betyder oerhört mycket i synnerhet för de äldre som ju har sämre upptagningsförmåga av maten och kanske även aptitlöshet och en mångfald av mediciner.

  Det är ju högst 12% som äter enligt rekommendationerna, har man t.ex. tarmstörningar en längre tid uppstår självfallet obalanser och brister i immunförsvaret då tarmstörningarna kraftigt försämrar både omvandling av näringen och upptaget av näringen. En extra utsatt grupp.

  NI kan läsa betydligt mer om detta och få tips:

  http://metrobloggen.se/farmakologensblogg/


Annons
Annons
Annons