Så kan nätjournalen utveckla sjukvården

Istället för att snöa in på huruvida nätjournalerna är bra eller inte, vill nu Läkarförbundet och Vårdförbundet fokusera på hur den kan användas för att utveckla sjukvården.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-11
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det råder delade meningar bland vårdpersonal huruvida nätjournaler är lämpligt. Dock är det redan beslutat att nätjournaler kommer införas vilket gör diskussionen meningslös, skriver Läkartidningen.

– Vårdförbundet är positivt till journal via nätet fullt ut, det är en förutsättning för en personcentrerad vård och för en jämlik vård. Sedan måste vi ha full respekt för den oro som finns hos en del vårdpersonal. Det är en stor förändring som innebär en maktförskjutning som innebär att patienter kan ifrågasätta oss, och det är vi inte så vana vid, säger Ann Johansson från Vårdförbundet.

Införandet av nätjournaler

Ett tänkbart skäl till att många läkare känner tvekan är att det sällan förs någon diskussion om hur nätjournalerna kan användas i verksamheten. Något som det nu ska bli ändring på. Läkarförbundets och Vårdförbundets ser vikten av att jobba med verktyget så att det blir något som är positivt för patienter och för alla som jobbar i hälso- och sjukvården.

Annons
Annons

Vidare är tanken är att alla patienter ska kunna läsa sin journal på nätet till år 2017. Vid årsskiftet kommer samtliga landsting i någon mån att vara anslutna till nätjournaltjänsten Journalen.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons