Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rökningen i världen har minskat – men det räcker inte

De senaste åren har rökningen minskat runt om i världen, men minskningen är inte tillräcklig, menar forskare bakom nyligen publicerad studie.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-22
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Det är WHO:s ramkonvention för tobakskontroll (FCTC) vilken undertecknades 2005 som framför allt bidragit till den globala minskningen – i genomsnitt 2,5 procent sedan 10 år tillbaka.

FCTC undertecknades av 180 länder och innebar att de skulle införa höga tobaksskatter, rökfria offentliga miljöer, varningsskyltar, omfattande reklamförbud och stöd för rökare som vill sluta. Forskarna såg den största minskningen av rökning i de länder som helt genomfört kraven i konventionen.

Läs också: Allt fler dör av rökning

Annons
Annons

Men trots nedgången skriver forskarna från University of Waterloo i Kanada och Världshälsoorganisationen (WHO) som ligger bakom studien att målen med tobakskontrollen som inte uppnåtts. Mer behöver göras.

Orsakar åtskilliga sjukdomar 

Rökning är den främsta orsaken till åderförkalkning. De stela, förkalkade ådrorna leder till blodproppar i hjärtat och hjärnan (stroke). De som överlever blir ofta beroende av medicin och vård under resten av livet.

Rökare drabbas oftare av ledgångsreumatism, KOL, synnervsskada (”gula fläcken”), multipel skleros (ms), hörselbortfall, impotens och barnlöshet. Risken att drabbas av diabetes är 30-40 procent högre hos rökare. Rökning påverkar immunförsvaret och ökar risken att få lunginflammation, influensa och tuberkulos.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons