Robotar skriver läkarintyg

På Södra Älvsborgs sjukhus finns det nu robotar som hjälper till att ordna läkarintyg, rapporterar Dagens Medicin. De har också underlättat kommunikationen mellan akutmottagningen och vårdavdelningarna, via en hashtag förvarnas respektive avdelning om patienter på ingång.


Publicerad den: 2019-02-27
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Robotar skriver läkarintyg
Annons

– Personalen har bara sett positivt på robotarna, säger Fredrik Hansson, utvecklingsledare för projektet, till Dagens Medicin. 

“Roboten” är i praktiken en smart mjukvara som letar information i olika it-system. Målet är att robotarna ska underlätta det administrativa arbetet för sjukvårdspersonalen.

Detta har gjort att läkare på ortopedkliniken sedan december slipper skapa varje läkarintyg manuellt. När en diagnos har ställts föreslår roboten ett intyg med en viss förutbestämd sjukskrivningstid.

– Jag tror att vi är först med det här, säger Fredrik Hansson, till Dagens Medicin. 

För att det ska fungera kräver tekniken diagnoser med en någorlunda förutsägbara läkningstider. Att exempelvis låta robotar föreslå läkarintyg för utmattningsdepression är inte aktuellt.

– Nej, när det gäller de psykiatriska diagnoserna så har vi inte ens tittat åt det hållet, säger Fredrik Hansson.

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

"Roboten tar inga beslut"

Idag finns det på ortopedkliniken 130 mallar som roboten kan föreslå för olika frakturdiagnoser. Sjukskrivningstiderna som föreslås ska motsvara den maximala läkningstid som kan behövas. Men Fredrik Hansson påpekar att det är en stor andel sjukskrivningar som förlängs. Planen för framtiden är att hitta fler ortopediska diagnoser som roboten kan hantera.

Finns det inte en risk att sjukskrivningarna blir alltför mekaniska?

– Roboten ska bara stödja läkarna i sjukskrivningsprocessen. Den föreslår en grund som läkarna sedan patientanpassar och signerar. Roboten tar inga beslut, säger Fredrik Hansson.

Annons
Annons
Läkare använder #hashtags

Robotarna får även sköta en del av kommunikationen på sjukhuset. Läkare på akuten har börjat använda hashtag, #, för att förvarna den vårdavdelningen som patienten bör vårdas på. Det sker så fort läkaren ställt en diagnos och skriver in till exempel #mava i systemet. Då skickas automatiskt ett sms till avdelningen, som då får längre tid på sig för att förbereda mottagandet av patienten.

Det är projektet Administrationsförenkling genom RPA, vilket står för robot process automation, som robotarna utvecklats. Finansieringen har gjorts av Västra Götalandsregionen och förhoppningen är att robotarna ska spridas i sjukvården.

– Det här är ju bara början, säger Fredrik Hansson.

 

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/02/26/roboten-fixar-lakarintyget/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu