Risk för dödsfall minskar med kvinnlig kirurg

Spelar det någon roll om kirurgen är en man eller en kvinna? Ja, det verkar så. Enligt en kanadensisk studie löpte patienter som opererats av en kvinnlig kirurg lägre risk för att dö eller få komplikationer efter operationen.


Publicerad den: 2017-10-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Studien är en av de första som undersöker vilken betydelse det har om kirurgen är man eller kvinna, i alla fall enligt forskarna själva, skriver SVT. Och det den visade var att patienter som hade en kvinnlig kirurg hade fyra procent lägre risk för dödsfall eller komplikationer.

– Vi har sett att patienter opererade av en kvinnlig kirurg hade en lite lägre risk för dödsfall eller komplikationer. Även om det är en liten skillnad så anser vi att den är betydelsefull. Men det är viktigt att framhålla att skillnaden var liten, säger Raj Satkunasivam, kirurg som har forskat vid universitet i Toronto, till SVT Vetenskap. 

Tidigare forskning har visat att män och kvinnor inom läkaryrket jobbar på olika sätt och därför valde forskarna att titta på vilken betydelse könet hade för kirurger. Mannen är norm inom kirurgyrket, menar Raj Satkunasivam, men tror att en sådan här studie kan bidra till att minska fördomar mot kvinnor. Dock vill forskarna bidra till att patienter väljer kirurg efter kön.

Annons
Annons

– De ska lyssna på sin vårdgivare när de söker vård, säger Raj Satkunasivam.till SVT.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

  Källor

 • SVT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/kvinnor-minst-lika-bra-pa-att-operera-som-man

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-10-11 14:45 (4 år sen)

  Excelente.

 • Avatar Tidigare användare 2017-10-11 14:15 (4 år sen)

  Excelente.

 • Avatar Tidigare användare 2017-10-11 12:01 (4 år sen)

  hej
  Det känns kvinnliga kirurg har inte tillräcklig patient.
  lycka till med netdoktor och blir bästa att få hjälp som jag.
  mvh

 • Avatar Tidigare användare 2017-10-11 12:41 (4 år sen)

  Är detta sant och riktigt är det för mig fruktansvärd läsning. Första frågan jag ställer mig är varför är det så? Den andra blir vad ska vi göra åt detta? Jag har alltid utgått ifrån att vetenskap och beprövad erfarenhet ska styra sjukvården inte könet på läkaren. Är även lite nyfiken på hur många fall man referat till i denna studie.