Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rekordstor brist på personal i svensk sommarsjukvård

I Kristianstad har mer än hälften av alla intensivvårdssjuksköterskor sagt upp sig till sommaren. På Sahlgrenska i Göteborg saknas barnmorskor till 1 400 arbetspass under sommarmånaderna. Inom psykiatrin i Örnsköldsvik måste vårdpersonal åka fram och tillbaka i taxi till Sundsvall för att patienterna ska få sina undersökningar. Det visar Svenska Dagbladets rundringning.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-07-11

Annons

Med andra ord råder det rekordstor brist på personal i svensk sommarsjukvård. Allra störst brist gäller särskilt hos de specialiserade sjuksköterskorna.

Resultatet blir ofta överbeläggningar och enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har dessa blivit vanligare i nästan alla landsting.

– Det är väldigt skört och tajt överallt. Jag hoppas verkligen att folk inte blir sjuka i sommar, säger Marie Bäckman, ordförande för Vårdförbundet i Västernorrland, där landstinget erbjuder vårdpersonalen hela 60 000 kronor i bonus om de flyttar på sina fyra semesterveckor till hösten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-07-14 12:23 (8 år sen)

    Jag hade lätt flyttat mina veckor.
    Men varför anställer de inte fler folk bara?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons