Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Råd om nya behandlingsmetoder av sår

Annons

Svårläkta bensår och svinkoppar bör behandlas på nya sätt. Det menar Läkemedelsverket i nya rekommendationer för primärvårdens behandling av hud- och mjukdelsinfektioner. Bland annat bör svinkoppor, impetigo, inte längre behandlas med Heracillin när tvål och vatten inte räcker. Läkare uppmanas nu istället att förskriva den lokalt verkande salvan Altargo, som är relativt ny på marknaden och anses ha lika god effekt.
– Heracillin vill vi använda vid svårare infektioner, så det är onödigt att gödsla med det vid en lindrig infektion som impetigo, säger Christer Norman, distriktsläkare vid Salems vårdcentral söder om Stockholm och en av dem som ingått i Läkemedelsverkets expertgrupp.

En annan nyhet i Läkemedelsverkets rekommendationer är behandlingen av svårläkta bensår. Även här väntas förskrivningen av Heracillin minska rejält.&nbsp Ett viktigt buskap är att ett bensår inte behöver vara infekterat bara för att det är rodnat, varigt eller gör ont. Tecken på sårinfektion är i stället att såret kraftigt förändras, som att det till exempel gör mer ont, bli mer påtagligt svullet och varigt eller börjat lukta mycket värre. Enligt de nya rekommendationer bör i dessa lägen en intensifierad lokal omvårdnad, med bland annat tätare såromläggningar, skalpell som avlägsnar död vävnad och rengöring med ljummet vatten. Om även detta är resultatlöst efter två till tre veckor är det dags för sårodling och att ta ställning till om antibiotika bör förskrivas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons