Platsbrist på sjukhuset påverkar sjukbedömningarna

Läkarnas bedömning av en patient påverkas av hur belagt sjukhuset var när patienten sökte akutvård. När sjukhuset var fullt skickades fler patienter hem från akuten än när det fanns lediga vårdplatser, visar en doktorsavhandling från Lunds universitet.

Publicerad den: 2015-06-12
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– Det sker en prioritering beroende på hur många vårdplatser som finns tillgängliga. Den patient som läggs in den ena dagen, skulle kanske inte ha lagts in nästa dag, säger Mathias Blom, läkare och doktorand i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Annons
Annons

I sin avhandling har han studerat förhållandena på akutmottagningen i Helsingborg under åren 2011 och 2012 och sett att akutläkarnas medicinska bedömningar påverkades av tillgången på vårdplatser på sjukhuset. Även om Mathias Blom studerat en specifik akutmottagning tror han att det ser likadant ut i resten av landet. 

Annons
Annons

Däremot tycks inte platsbristen på sjukhuset ha påverkat vem som fick en medicinsk bedömning på akuten. Det var alltså inte så att patienter som sökte akutvård under dagar då det rådde platsbrist i större utsträckning skickades till primärvården utan att ha fått träffa någon läkare på akuten.

Att bristen på vårdplatser skapar trängsel på akuten är en slutsats som flera forskare kommit fram till efter tidigare studier. För att skapa fler lediga vårdplatser menar Mathias Blom att man bör tänka bredare kring utskrivningar.

– De flesta patienter skrivs ut efter förmiddagsronden. Varför skrivs inte fler patienter ut tidigare på morgonen, kvällar och helger? Den största aktiviteten på sjukhusen är vardagar mellan åtta och fem, men människor blir sjuka och friska dygnet runt, säger han.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons