Pizza, testiklar och saliv - här är årets Ig Nobel-pristagare

Hur många liter saliv producerar en femåring per dag? Och är mäns testiklar olika varma? Här är några av pristagarna till det humoristiska vetenskapspriset Ig Nobel.


Publicerad den: 2019-09-13
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Pizza, testiklar och saliv - här är årets Ig Nobel-pristagare
Annons

Ig nobel-priset ges till forskning som först får dig att skratta, och sedan tänka efter - och forskarvärlden har lyckats i år igen! Här har TT listat några av dem:

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Så mycket saliv producerar en femåring

Årets kemipris gick till fyra japanska forskare vid Hokkaido-universitetet som tagit reda på hur mycket saliv en femåring i genomsnitt producerar varje dag - vilket är en halv liter.

I kategorin anatomi var det två franska forskare som är verksamma vid Université de Toulouse som tog hem priset. De hade undersökt om det finn temperaturskillnader mellan mannen högra och vänstra testikel. Svaret beror lite på vad mannen är klädd i eller inte, om han sitter eller står. Men det finns ändå en skillnad, menar forskarna. Den vänstra testikeln är varmare än den högra. Orsaken är dock oklar - men det spekuleras i om det kan ha att göra med att penisen position att göra, i 89 procent av fallen är den nämligen placerad till vänster, visar tidigare forskning.

Lever pizzaätare hälsosammare i Italien?

Årets medicinpris gick till en italienare som har forskat på pizza (så klart) kopplat till hälsan.

Amerikansk forskning har tidigare visat att pizzaätande kan öka risken för sjukdom och förtida död. Enligt den italienska forskaren, Silvano Gallus, menar att det inte beror på maträtten i sig. Sambandet beror, enligt Gallus, istället på att människor i USA som äter mycket pizza även har en livsstil i övrigt som kan öka risken för sjukdom.

I Italien däremot tycks pizzaätare vara något friskare än andra - vilket kan bero på att de personerna äter mer medelhavskost än andra, en kost som man sedan tidigare vet är bra för hälsan.

Prissumma på 10 000 Zimbabwedollar

Även IG nobel-pristagarna får en prissumma - hela 10 000 miljarder dollar. Pengarna ges dock i den extremt inflationsdrabbade Zimbabwedollarn, så prissumman ligger på cirka 300 svenska kronor.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • TT/Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/09/13/saliv-och-pizza-ledde-till-ig-nobel-priser/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu