Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Patientsäkerhet hotas av övertidsarbete bland sjuksköterskor

Övertidsarbetet för Sveriges sjuksköterskor har ökat chockartat de senaste åren. Nu har det gått så långt att patientsäkerheten är hotad, menar vårdpersonal.
Annons

– När vi säger att vi inte kan garantera patientsäkerheten - då betyder det att det kan bli väldigt farligt för dig, det kan gå så hemskt som ingen vill, säger My Morin, sjuksköterska på Södersjukhusets akutavdelning i Stockholm till Sveriges Radio.

Bara i juli månad i år har landets sjuksköterskor arbetar 75 000 övertidstimmar, visar Ekots undersökning, som baseras på ett underlag från 6 av landets 9 universitetssjukhus. Det innebär en ökning med i snitt 85 procent, jämfört med juli månad för fem år sedan. Samtidigt står vårdplatser tomma och sjukskötersketjänster har inte kunnat tillsättas på flera sjukhus.

– Det är inget sommarproblem utan faktiskt sjukvårdens största utmaning både i Stockholm och i resten av landet, säger Anna Nergård, chefsläkare på Stockholms läns landsting i radiointervjun.

Annons
Annons

– Det är jättehemskt att se patienter som ligger i korridoren alldeles för länge och sedan, som vi kallar det, kraschar, alltså är riktigt urdåliga för att vi inte varit där i tid, säger My Morin.

Anser du att ökad arbetsbelastning innebär en fara för patienterna och hur tror du att patienterna påverkas? Kommentera direkt under artikeln!

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-09-18 18:05 (10 år sen)

    Ja själv fick jag vänta nio timmar p g a en misstänkt stroke. Sen tröttnade jag och åkte hem. Jag mådde i och för sig ganska bra då. Vid ett senare tillfälle visade det sig att det varit stroke. I och för sig stod det ju inget datum för när den skulle ha inträffat på röntgenbilden, , men det ansågs troligt att det varit vid det tillfället. Det måste ändå ha varit en liten stroke för jag fick inga men.
    En annan gång fick jag vänta ca tolv timmar p g a medicinförgiftning. Sen kom en vänlig, men stressad läkare som nästan genast avgjorde att det var en panikattack orsakad av att jag inte jobbat på ett tag. Hon menade säkert inget illa, men jag kände mig idiotförklarad. Så ja, jag tror att ökad arbetsbelastning innebär en fara för patienterna.
    CJ

  • Avatar Tidigare användare 2014-09-16 10:13 (10 år sen)

    Ja när skall det bli nån ändring i vården??? Nu vid maktskiftet? Jag drar mig för att gå dit om jag inte absolut behöver, och då får man verkligen tjata och stå på sig om man behöver vård och hjälp! Pengar skall sparas på människan bekostnad. Människan då vart tog den vägen? Nä behövs en rejäl titt på sjukvården i Sverige idag, inte undra på sjuksköterskor drar utomlands för att få bättre betalt!!! Men de som är kvar gör ett jättejobb! Men bränn inte ut er!

  • Avatar Tidigare användare 2014-09-16 09:42 (10 år sen)

    Det är väl självklart att patientsäkerheten äventyras o den har äventyrats länge o rättssäkerheten har också blivit sämre sen länge...!! Upplever att sjuksköterskorna ändå gör sitt yttersta - oron större över patientens medicinska o juridiska säkerhet hotas mer i gruppen läkare. Inte med samma orsaker som för sjuksköterskornas övertidstimmar utan mer utifrån bristande intresse o kompetens. Som sjuk måste du vara frisk nog för att ha orken att fråga o be om information runt sina besvär för att veta planerad eller inte planerad behandling/rehabilitering...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons