Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Patientjournal på nätet – överdriven oro från läkarhåll

Att alla patienter om fem år kommer att ha tillgång till sin journal på nätet har inte helt oväntat väckt reaktioner. Inte minst från läkarhåll.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-02-21

Annons

”Att ge åtkomst till journalen elektroniskt gör det enklare, men ändrar ingenting i sak” skriver Johan Assarsson, utredare Patientmaktsutredningen samt Sölve Elmståhl, professor i Lund i en debattartikel.

Patienter i Uppsala har sedan november 2012 kunnat läsa sin journal på nätet genom att logga in via e-legitimation. I mitten av mars införs tjänsten även i Region Skåne, med ett par förändringar.

Men läkarkåren är tveksam till tjänsten kontra patienterna som upplever tjänsten positivt.

Annons
Annons

”I patientmaktsutredningen framförs en grundläggande filosofi: Det är patienten och inte systemet som ska stå i centrum. Enkel tillgång till journalen bidrar till att stärka patienternas delaktighet och inflytande och till att bättre uppfylla deras behov av stöd, råd och information” skriver artikelförfattarna i It i Vården.

Varför tror du att läkare är tveksamma till journaler på nätet? Kommentera direkt under artikeln.

Följ även debatten och diskussionen om patientjournaler här »

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-02-21 15:48 (10 år sen)

    Jag tror att läkarna är rädda för att en del patienter ska missförstå vad det står i journalen. Det behövs säker en hel del förklaringar i en del fall. Annars tycker jag personligen att det vore jättebra att kunna läsa hemma i lugn och ro.

  • Avatar 2014-02-21 14:09 (10 år sen)

    Kanske är det så att man så här i efterhand inte vill stå för det man skrivit (eller inte skrivit) .......


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons