Patientfall - en uppskattad inlärningsmetod

Något som började som patientfall på intranätet i undervisningssyfte slutade som en bok med 40 problemställningar. “Det är tänkt att man ska kunna räkna ut det här även om man inte är speciellt medicinskt kunnig. Och så är det i regel en liten twist så att det ska bli roligt att läsa,” säger läkaren Per Malm.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-10
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Under 25 år arbetade Per Malm i en sjukstuga i Gislaved och därefter 15 år på vårdcentral i Gnosjö. När det var dags för att gå i pension blev han i stället medicinskt sakkunnig för primärvården på landstingets kansli. Samtidigt började han på fritiden att samla anonymiserade patientfall från sin egen 40-åriga karriär som han publicerade på intranätet i syfte att utbilda personal, främst distrikts-, AT- och ST-läkare.

– Intresset har varit större än jag trott. När jag slutade jobba så lyfte jag bort det från nätet och gjorde en bok av det. Delvis för att det visade sig att det inte bara var doktorer som tyckte det var roligt. Många som inte hade direkt sjukhusanknytning tyckte det var kul att läsa. Det är tänkt att man ska kunna räkna ut det här, även om man inte är speciellt medicinskt kunnig. Och så är det i regel en liten twist så att det ska bli roligt att läsa, säger Per Malm till Dagens Medicin.

Missa inte att NetdoktorPro erbjuder ett antal patientfall för dig som är läkare. Det senaste inom bröstcancer

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Margareta 2016-10-11 11:31 (4 år sen)

    Om boken är till även för lekmän, varför erbjudits inte " ett antal patientfall" även till oss?


Annons
Annons
Annons