Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Patienterna drabbas när mediciner blir dyrare

Från 500 miljoner till 2 miljarder kronor - kostnaderna för receptbelagda läkemedel utanför högkostnadsskyddet har ökat. Det visar en rapport från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).
Annons

– Kostnadsökningen drabbar patienterna som i många fall får betala hela läkemedelskostnaden själva, men det drabbar också landstingen, säger Ann Einerth, koordinator på TLV, i ett pressmeddelande.

Orsakerna till att många läkemedel blivit dyrare är, enligt rapporten, ökade kostnader för smittskyddsläkemedel och det faktum att många företag drar ur sin produkt ur förmånerna, antingen frivilligt eller som en följd av TLV:s arbete med att ompröva subventionen för olika läkemedelsgrupper.

Prissättningen för läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet är fri, vilket gör att priserna kan variera mellan olika apotek.

Annons
Annons

– Bristen på enkel prisinformation gör det svårare för patienter att välja apotek och de riskerar därmed att få betala onödigt mycket för sina läkemedel, avslutar Ann Einerth.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons