Patienter kvar länge på akuten

Vårdsökande ska inte behöva vistas längre än fyra timmar på akuten. Men enligt en granskning som tidningen Dagens Nyheter gjort kan patienter på Karolinska få vänta i dygn.

Publicerad den: 2013-09-18
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

Under sommaren rapporterade Karolinska universitetssjukhuset 357 fall där patienter vistats längre än åtta timmar på akuten, oftast i väntan på vårdplats. Det är mer än tio gånger fler än förra sommarens 33 rapporterade tidsavvikelser.

– Det är den mest ansträngda sommaren vi haft. Vi hade färre vårdplatser och därför har vi haft långa vistelsetider på akuten. Det har varit olyckligt och en stor olägenhet för patienter som drabbats, säger chefläkare Ann-Britt Bolin Wiechel till DN.

De riktigt gamla verkar vara särskilt utsatta. Av de cirka 100 fall där man rapporterat ålder var cirka hälften över 65 år. På Huddingeakuten blev en 83-årig kvinna med feber kvar i över 20 timmar innan hon fick plats på ett sjukhem.

Annons
Annons

– Det är ju inte bra alls. Det är inte så att vi sorterar ut de gamla för att de ska få vänta längre. Vi oroar oss särskilt för de gamla som är skörast. De kan ha sjukdomar i flera organ, vara undernärda och riskera trycksår och är en högriskgrupp för långa vistelsetider, säger Ann-Britt Bohlin Wiechel.

Karolinska överväger nu att införa ett snabbspår för äldre multisjuka.

Har du fått vänta länge på akuten? Skriv en kommentar direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Jenny 2013-09-18 14:41 (6 år sen)

  Jag har varit med min son ett 15tal ggr på Astrid Lindgren förra och i början av detta år. Vi har i stort sett aldrig haft en kortare vårdtid än 4h. Astrid Lindgren fungerar över huvud taget inte. 100 vårddagar där förra året, det är inte personalen det är fel på utan ledningen! Finns inget fungerande ärendehanteringssystem, antalet vårdplatser är 1/2 vad det borde vara! Sjuka barn skickas hem pågrund av platsbrist. Usch för sjukvården för barn idag!

 • Avatar Jag 2013-09-18 15:36 (6 år sen)

  Åkte till Södersjukhuset för tre månader sen för att handens vårdcentral trodde att jag hade kärlkramp.
  Väl på plats fick jag vänta fyra timmar på att någon överhuvudtaget kom fram och frågade hur jag mådde. Sen fick jag ligga i ett omklädningsrum, på en brits. Efter tre timmar utan att någon kommit in gick jag ut och frågade om jag fick åka hem.
  "Oj, kvinnan i omklädningsrummet är kvar" ja, svarar jag och jag vill gå hem nu eftersom ingen har tid ändå.
  Sura som bin blev dom och sa att dom inte kan hindra mig från att gå hem, men att väntetiden väntades vara runt 8 timmar.... TILL!!! Alltså ska man behöva sitta i 15 timmar med värk i bröstet och rädd som fan??!! Jag gick hem och än så länge lever jag och mitt hjärta:)

 • Avatar Agneta 2013-09-18 15:19 (6 år sen)

  10 timmar på akuten i Gävle sommaren 2010. Jag hade blivit akut sjuk, hade feber enorm buksmärta. fick vänta från 11 på natten till 9 på morgon och blev hemskickad för dom ansåg jag hade ångest.......Var svårt sjuk en tid sedan trodde min vårdcentral att jag hade akut bukspottkörtelinflammation

 • Avatar Camilla Lejon 2013-09-18 22:28 (6 år sen)

  Min 76-åriga pappa fick vänta i 9 timmar på akuten på Linköpings Universitets Sjukhus förra veckan. De sista tre timmarna liggandes i en korridor, trots att de hade lediga rum. Man började tvätta av i rummen framåt midnatt och då var det väl praktiskt att lägga patienterna i korridoren. En läkare tittade in först och gav order om prover sedan såg vi inte röken av någon förrän 9 timmar senare. Det här ska tydligen vara ett av de bästa sjukhusen i landet, undrar det är på andra ställen...

 • jag
  Em 2013-09-22 21:18 (6 år sen)

  4 timmar tror jag inte heller på. Sist satt jag 7 timmar när jag dessutom tidigare ringt 1177 och de sagt åt mig att tom ta ambulans in för att mina symptom var livsfarliga. Men på akuten fick jag minsann sitta och vänta och dessutom med ångest deluxe av undran om jag skulle dö eller inte.

 • Avatar Cab 2013-10-28 15:00 (6 år sen)

  Jag hade enligt 112 symptom på stroke, även om det var diffust och det blev akuten på NÄL direkt. Efter 4 timmar kom det in en sköterska och ställde några frågor. Efter 12 timmar tröttnade jag och åkte hem. Detta var tre år sen, och sedan dess har jag råkat ut för en olycka då jag slog i skallen och fick den röntgad. Jag hade inte fått någon skada då, men de kunde se att jag hade haft en liten stroke någon gång.

  Cab

 • Avatar molly 2013-10-29 20:09 (6 år sen)

  Ordet akutmtagning är fel, akut betyder faktiskt att man ska göra någonting just nu och inte efter några timmar. Varför heter det akuten , skulle jag vilja veta ?

 • Avatar Ernst 2014-02-5 21:06 (6 år sen)

  Efter att från vårdcentralen åkt ambulans till akuten på Sahlgrenska i Göteborg, fick jag först efter 13 timmar träffa en doktor ! (Ut)Lämnad med magsmärtor såg jag den ena sköterskan efter den andra gå/stå/prata med varandra etc.. Tydligt var att de gick snabbt förbi(nonchalerande?) alla de människor som låg lite överallt och som led/väntade, i sitt träck till och med. Någon läkare såg man inte till så ofta ö.h.taget!! Kontentan av vistelsen? = Helt utmmattad pga av ingen dryck/föda, samt mycket besviken på sjukvården jag är med och beskattar. Är fast besluten att inte tro på akutsjukvården mer!


Annons
Annons
Annons