Patienter kan stå i operationskö i onödan

Om man väntar längre än vårdgarantins 90 dagar på operation kan man ha rätt till operation tidigare någon annanstans. Men många patienter får inte det erbjudandet, rapporterar P4 Göteborg.


Publicerad den: 2019-02-04
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

operation
Annons

Tusentals patienter som står i operationskö Västra Götalandsregionen kan stå i kö i onödan, de kan nämligen ha rätt till operation någon annanstans. Om man inte erbjudits operation inom vårdgarantins 90 dagar ska sjukhusen alltså hänvisa till andra sjukhus och privata vårdgivare, rapporterar P4 Göteborg. Men kunskapen och informationen om detta är dålig, rapporterar P4 Göteborg.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

"Uppemot hälften som kan få vård snabbare"

– Utav de 10 000 som väntar över 90 dagar så kan det vara uppemot hälften som kan få vård snabbare, om man är beredd att resa, säger Levi Siljemyr som samordnar vårdgarantiarbetet i Västra Götalandsregionen, till radion.

Men Levi Siljemyr menar att man i samtal med patienter kan se att många inte erbjudits den här möjligheten.

100 miljoner är öronmärkta för att korta köerna, men förra året användes bara 80 miljoner till köpta operationer. 60 procent av de som stått i kö längre än vårdgarantins 90 dagar i Västra Götalandsregionen är patienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset, rapporterar P4 Göteborg.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7147056

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-02-6 08:14 (2 år sen)

    Det låter väldigt bra MEN det finns många om och men i den frågan. Jag själv har tagit upp frågan, t ex inför min nya höft (bytt både armbågar, knäna och div fingerleder innan) och det mötte på så mkt motstånd, jag hade så mkt smärta att jag orkade inte ordna ngt för mig. OCH negativt är att dom skickar ut en i ingenting. För Du mister Din hemmaköplats direkt, utan att ens ha fått klart med ev annan operatör, om Du ger Dig ut i den djungeln. Vem vågar det? Jag med en helt obefintlig höftkula fick lydigt vänta nästan 2 år, det under tiden andra patienter skrek o hotade sig fram i kön. De har en del att ta itu med, vårdgivarna samt doktorerna som verkligen borde va de som bestämmer hur en akut en op är, inte den som skriker högst. Jag som pga smärta inte ens kunde sova bröts också helt ned mentalt och nu 2 år efter har jag äntligen hämtat mig. Det finns mkt för vården att ordna upp