Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Patient fattade eld under operation

Annons

En patient började brinna när ett födelsemärke skulle opereras bort. Papperslakanet som patienten låg på&nbspbörjade brinna och nu har kliniken gjort en lex Maria-anmälan. Patienten fick en andra gradens brännskador och riskerar att förlora pigment i området som brann. Läkaren och operationssköterskan lyckades släcka lågorna med vatten och genom att kväva dem.
– När man opererar använder man något som kallas diatermi för att svetsa igen blodkärl. Det kan bli små gnistor, som i det här faller förmodligen antände alkohol som använts för desinficering, säger chefsläkare Ulf Samuelsson på Akademikliniken i Stockholm.

Han berättar att det är första gånget något&nbspsådant här&nbsphänder men det finns andra liknande fall, även om de är mycket ovanliga. Samuelsson menar att det är ett standardingrepp att använda diatermi.
– Man vet att det alltid finns risker, men det här är ungefär lika vanligt som att operationslampan skulle lossna, säger Ulf Samuelsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.