Partier vill ha donationsregister där alla över 18 år är med

Kristdemokraternas partiledning vill ha ett nytt donationsregister. De vill att alla över 18 år ska skrivas in automatiskt. Om man inte vill donera sina organ måste man själv göra ett aktivt val och avregistrera sig, rapporterar Sveriges Radio.


Publicerad den: 2019-10-28
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

operation
Annons

SponsoredLinkShortCode]

Idag kan man registrera sin inställning till att donera organ och vävnader i det så kallade donationsregistret. När man registrerar sig kan du välja mellan olika alternativ:

  • Ja till donation av organ och vävnader för transplantation och annat medicinskt ändamål.
  • Ja till donation av organ och vävnader men enbart för transplantation.
  • Nej till donation av organ och vävnader.
  • Att man inte längre vill vara med i donationsregistret och därför vill stryka alla uppgifter som finns.

Man kan även informera sina närstående om sitt beslut, om en donation blir aktuell kommer de att involveras i samtal med hälso- och sjukvårdspersonal. Man kan också ha ett donationskort i plånboken. Här kan du registrera dig!

Om man inte tagit ställning förväntas man enligt lagen vara positiv till donation, och det blir de närstående som får säga hur de tror att personen ville ha det.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Många vill donera - men registrerar sig inte

– De länder som har lyckats öka sina organdonationer, det är länder som har sådana här organdonationsregister där du förutsätter att personer vill donera sina organ, säger Ella Bohlin som sitter i Kristdemokraternas partistyrelse, till Ekot.

Centerpartiet har även de landat i en linje som påminner om Kristdemokraternas, en inriktning som även Vänsterpartiet stödjer, skriver Sveriges Radio.

Liberalernas landsmöte kommer också ta upp donationsfrågan i november, och partistyrelsen säger, liksom Kristdemokraterna, ja till motionskrav på att införa ett register där medborgare som inte vill donera får avregistrera sig själva.

– Om vi alla var medvetna om vår död och faktiskt vågade tänka på den, då borde ju det räcka, men det flesta av oss vill nog inte riktigt ta det steget. Det är väldigt, väldigt många som säger att de vill donera, men de har inte anmält det, säger Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson Lina Nordquist till Ekot.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7331859

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu