Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Överfulla vårdavdelningar – en ökande trend 2018

Totalt sett ökade antalet överbeläggningar, alltså fler intagna patienter än vad vårdavdelningen anses kapabel till, på landets sjukhus förra året. Men på flera håll har sjukhus och regioner lyckats vända trenden. 


Publicerad den: 2019-02-25

Överfulla vårdavdelningar – en ökande trend 2018
Annons

Brist på vårdplatser gör att sjukvårdspersonal många gånger väljer att lägga in patienter på vårdavdelningar som redan är fulla, något som länge varit ett problem i debatten om vårdplatsbrist.

Siffror från Sveriges Kommuner och Landsting visar att antalet överbeläggningar i den somatiska vården fortsatte öka mellan 2017 och 2018. Räknat per 100 vårdplatser har ökningen gått från 4,4 till 4,8 stycken.

Stora regionala skillnader – Västmanland sticker ut

Det skiljer sig dock mycket mellan regionerna. I Stockholm, Skåne och Västra Götaland, visar siffrorna på att antalet överbeläggningar ökat jämfört med förra året. Men i 14 av landets regioner har antalet överbeläggningar minskat något.

Annons
Annons

År 2017 hade Västmanland ett snitt på 7,2 överbeläggningar per 100 vårdplatser, året därpå var motsvarande siffra 5,2. Enligt Håkan Wittgren, sjukhusdirektör för Västmanlands sjukhus, är huvudorsaken att de arbetat kring den nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Han menar att det skapat ett bättre flöde när det kommer till hur snabbt kommunerna “tar hem” färdigbehandlade patienter.

“Fördelningsgrupp” arbetar med vårdplatser

En annan orsak till de sjunkande siffrorna i Västmanland är att sjukhuspersonalen hjälps åt på ett bättre sätt när det blir ont om vårdplatser, förklarar sjukhusdirektören. En så kallad “fördelningsgrupp” bestående av vårdplatskoordinatorer och någon klinikansvarig upprättar en handlingsplan.

– Det är säkert inget unikt, men det som varit en fördel är att det faktiskt har skapat en mindre känsla av Svarte Petter-spel. Det blir ett gott samarbete där man försöker hjälpa varandra, säger Håkan Wittgren till Läkartidningen.

En tredje bidragande del är att man under förra året startat ett mobilt team från geriatriken. Syftet är att ge stöttning och trygghet i utskrivningsprocessen för äldre patienter. Projektet är nytt sedan ett år tillbaka men enligt Wittgren ser man positiva effekter som nu ska utvärderas.

Annons
Annons

Västmanland: Trots framgång – sämre än rikssnittet

Trots att Region Västmanland förbättrat siffrorna för 2018 jämfört med året innan ligger de ändå över rikssnittet med 4,8 överbeläggningar per 100 vårdplatser.

Hur ska ni göra framåt för att ytterligare minska antalet överbeläggningar?

– Vi har indikativa siffror på att trenden går åt rätt håll. Vi följer det här nogsamt och meningen är att vi ska hela tiden försöka jobba nära kommunerna så att det inte stockar sig utan att de här flödena ska bli väldigt aktiva.

– Vi tror att vi ska kunna förbättra siffrorna ytterligare genom att vässa de här bitarna och att det blir del av tänket runt utvecklandet av nära vård i framtiden.


Vill du veta mer om överbeläggningar, utlokaliseringar, och hur det ser ut i din kommun så hittar du mer information på SKL:s sajt Väntetider.se 

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/02/Vastmanland-Lag-om-samverkan-har-minskat-overbelaggningarna/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.