Orsakerna bakom långa akutväntetider

I en ny analys har Socialstyrelsen identifierat orsakerna som kan ligga bakom långa akutväntetider.

Caroline
Publicerad den: 2017-02-15
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Överbelagda vårdavdelningar, en stor andel läkare under utbildning och otillräckliga system för att hantera det stora och ojämna flödet av patienter på sjukhusen är några orsaker som kan ligga bakom långa akutväntetider. Något som under flera år har varit ett problem på många akutmottagningar. Nästan varannan patient tillbringar totalt mer än 3 timmar på akuten och var tionde patient nära 7 timmar eller längre. Det visar en ny sammanställning från Socialstyrelsen.

För att skapa en balans mellan patientinflödet till akuten och tillgängliga vårdplatser krävs det bättre samordning och effektiva system på sjukhusen, enligt Socialstyrelsens rapport. De pekar även på vikten av att AT-läkare får det stöd de behöver i sitt arbete på akuten. Vidare visar tidigare studier från Socialstyrelsen att fler patienter totalt söker sig till akuten - och att många besök sker utan föregående kontakt med vården.

– Det behövs mer information till patienterna om vilka valmöjligheter som finns när det gäller vården. Alternativ till akuten kan vara exempelvis vårdcentralen, lättakutmottagningar och närakuter, säger Sevim Barbasso Helmers, utredare på Socialstyrelsen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Mohammed Hamidi 2017-02-16 00:41 (11 månader sen)

    Man ska inte kalla det för akut! Det är inte akut utan långkut kanske är bättre namn att den ska heta.
    många av personalen är för långsamma och absolut stressar inte sig! Det är mer aktivitet inne i avdelningarna än på Akut personal. En annan orsak som är tydligt är antal läkare som är mycket under bemanat, äntligen är den första och största orsaken och inte det som socialstyrelsen nämner. Det de säger är mer som en skoj och ironisk än riktigt sagt.


Annons
Annons
Annons
Annons