Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Onödigt många dör av läkemedelsbiverkningar

Annons

Omkring 400 dödsfall skulle kunna undvikas årligen om läkare skulle bli bättre på att kontrollera vilka läkemedel som patienter får. Det visar två studier i sjukvården om biverkningar av läkemedel. Dessutom visar studierna att mer än tio procent av de inrapporterade fallen av biverkningar, som inte är dödliga, hade kunnat undvikas om läkarna bara hade följt praxis och rekommendationer.

Ett flertal studier har visat att läkemedelsbiverkningar som är direkt dödande är ganska ovanliga i vården, men hur många dödsfall som med enkla medel hade kunnat undvikas har hittills varit okänt.

Annons
Annons

– Jag tror att det här är ett av de största patientsäkerhetsproblemen i sjukvården. Det finns egentligen en hel del vetenskapliga belägg för att så också är fallet, säger Staffan Hägg, klinisk farmakolog vid landstinget i Östergötland.

Förutom de 400 dödsfall som hade kunnat undvikas varje år hade även vart åttonde fall av inrapporterade biverkningar kunnat undvikas om läkare hade följt vedertagen praxis och rekommendationer. Eftersom läkemedel är den dominerande behandlingsformen i sjukvården och två tredjedelar av svenska folket får utskrivet receptbelagda läkemedel menar Staffan Hägg att arbetet med att förhindra biverkningar bör&nbspprioriteras.

– Det behövs ett systematiskt arbete kring det här. Det handlar om fortbildning. Det handlar om datorstödd, bättre och säkrare förskrivning. Det handlar om bättre uppföljning av mediciner, och kanske ett allmänt mer strategiskt tänkande kring medicinering. Det kostar ju mycket pengar det här också, så man kan ju spara mycket pengar genom aktiva åtgärder, säger Staffan Hägg, klinisk farmakolog i Linköping.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.