Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ökning av multiresistenta bakterier

Annons

Trots att användningen av antibiotika har&nbspminskat ökade spridningen av multiresistenta bakterier ifjol, enligt statistik från Smittskyddsinstitutets och Stramas årsrapport. År 2009 rapporterades totalt 3 754 fall, vilket är en ökning med 27 procent från året innan.
– Det är en oroväckande utveckling eftersom det råder allvarlig brist på nya antibiotika som kan användas mot dessa tarmbakterier. Behandlingsalternativen är få, säger Barbro Olsson Liljequist, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Det positiva som framkommer i rapporten är att utskrivningen av antibiotika minskade i öppenvården med 7,4 procent&nbspunder 2009. Den största minskningen märktes bland barn upp till sex år, där förskrivningen minskade med 17,2 procent.

Annons
Annons

Men samtidigt visar statistik att fall av multiresistena ESBL-bildande bakterier, som är resistenta mot antibiotikagruppen karbapenemer, rapporteras för tredje året i rad i Sverige. Karbapenemer är en av de få antibiotikagrupper som ännu rår på denna typ av bakterier. Ifjol anmäldes tre fall av karbapenemresistens i landet, vilket gör att det totalt hittills i Sverige handlar om 13 fall med olika typer av karbapenemresistens.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.