Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nyutexaminerade läkare saknar handledare


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-04

Annons

Mer än varannan nyutexaminerad läkare saknar personlig handledare, rapporterar SR Ekot. Att läkarna får vikariera utan handledare menar Ulla Fryksmark, medicinalråd på Socialstyrelsen, kan innebära vissa risker för patienten.

Av de 63 procent som vikarierat innan AT-tjänsten är det 63 procent som inte fått en personlig handledare under vikariatet. Det visar en undersökning från SYLF, Sveriges yngre läkares förening.

Annons
Annons

I lagen står det inte tydligt att läkare utan legitimation ska ha handledning, men Ulla Fryksmark menar att det finns en risk att de gör felbedömningar och att de inte har tillräckligt stor kunskap och erfarenhet.

Undersökningen visar också att 82 procent av de som gör sin AT-tjänst nu har vikarierat innan de påbörjade sin AT-tjänst.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.