Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya läkare vill svära läkareden

Nästa generation av läkare önskar att läkareden införs på nytt, men Läkarförbundets fullmäktige säger nej. ”Det är inte Hippokrates gamla ed som vi talar om utan en ny och modern ed”, säger läkarstudenten Edvin Marklund.

Publicerad den: 2015-06-05

Annons

Sjukhusläkarföreningen lämnade en motion till Läkarförbundets fullmäktige under 2014 där man önskade att Läkarförbundets styrelse skulle utreda förekomsten av läkared i Europa, samt ta fram ett underlag för en ny svensk ed. Tanken var att eden skulle påminna om läkarens individuella ansvar för patienten. Något som är viktigt då vården alltmer styrs av ekonomiska incitament, menar Sjukhusläkarna.

Motionen bifölls och en utredning genomfördes. Under Läkarförbundets fullmäktige beslöt man dock att inte rekommendera en ed i Sverige. Orsakerna var att den inte är juridiskt bindande, samt att införandet vore ”krångligt”. Läkarförbundets styrelse menar att det är läkaretikens innehåll som väger tungt och inte eden i sig ”Läkareder brukar dessutom vara väldigt kortfattade och övergripande, varför till exempel Läkarförbundets etiska regler sannolikt är ett bättre stöd vid argumentation med utgångspunkt i yrkesetiken”, skriver de i svaret till styrelsen.

Vill ha en modern ed

Men medlemmarna i MSF, medicine studerande förbund, känner sig inte nöjda med beslutet. Edvin Marklund, som läser till läkare i Lund, yrkade på att förbundet skulle ta fram en ed på egen hand vilken kan avläggas i samband med examen från läkarutbildningen.

Annons
Annons

– Det finns ett starkt stöd för en ed bland medlemmarna i MSF, säger han till Dagens Medicin.

Yrkandet gick däremot inte igenom, men fick stöd hos 31 av de drygt 130 delegaterna i fullmäktige.

– Vi vill ha en modern ed, en samman­fattning av de etiska reglerna som ska vara frivillig. Att blivande läkare tycker att detta är viktigt är kanske ett tecken på att vi vill lyfta upp de etiska frågorna ytter­ligare, de återkommer ju under hela vår utbildning. Sedan ska man inte underskatta värdet av ceremonier även om det kanske kan ses som lite förlegat, säger Edvin Marklund till tidningen.

Han poängterar att Sverige kan hämta inspiration från andra nordiska länder.

Annons
Annons

– Det är inte Hippokrates gamla ed som vi talar om, utan en ny och modern läkared. Den variant som finns i Finland kan vara en förlaga.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-05-7 15:36 (8 år sen)

    Så länge dom kan åkalla lex maria så en ed betyder ingeting.
    Lex Maria är en ursäkt och misstag acceptans ifall dem gör fel och i värsta fall dödsfall, ifall patienten felbehandlas eller felopereras. Och inte bara det utan återkommande feloperationer till samma diagnos. Svensk läkarkår är ett skämt från utbildning till behandlingar, diagnoser osv. Här kan dem ta livet av dig. Ingen står för ansvar. Lex Maria är bara en täckning av uselt arbete som läkare där samma står inte för något ansvar alls. Läkarna i utlandet är chockade hur svensk sjukvård funkar och vilka idiotiska missar man gör att det är inte sant. Good Job Svenska läkarförbundet!

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-7 10:41 (9 år sen)

    Vilket svammel, dom skall förhålla sig till Socialstyrelsen, sen kan dom ju få svära vilka eder dom vill sen, bara inte svära i kyrkan.

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-6 20:01 (9 år sen)

    Svära läkareden borde vara en självklarhet. Jag trodde det gjordes redan. Blir mycket förvånad att läsa att läkarförbundets fullmäktige säger nej. På vilket sätt skulle det vara olämpligt undrar jag.
    Sorgligt att motionen bifölls i en tid vi behöver denna viktiga påminnelse som mest!

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-5 21:32 (9 år sen)

    Genomförandet av förslaget på en modern ed som kan avläggas i samband med examen från läkarutbildningen förefaller positivt och kan upplevas som en trygghetsfaktor av patienterna.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.