
Nya lagar på gång - här är de som rör hälsa och sjukvård
Under andra halvan av 2019 kommer träder en hel del lagändringar och nya lagar i kraft. Många träder i kraft redan på måndag, den 1 juli. Här kan du läsa om de som rör hälsa och sjukvård.
Få artrosbehandling direkt i en app
Träna bort ledvärk i höfter och knän med ett anpassat program. Med appen gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
Rökförbudet på flera platser i utomhusmiljön
Från och med den 1 juli råder rökförbud på flera platser allmänna platser, såsom:
- Utomhusområden som är avsedda för resenärer: perronger, busshållplatser, taxizoner, biljettområden, gångbanor i anslutning till spårområdet.
- Uteserveringar
- Vid entréer till lokaler och andra utrymmen som omfattas av lagen,till exempel: entréer till restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso- och sjukvård.
- Idrottsanläggningar
- Lekplatser
Lagen omfattar inte bara rökning, utan även utan även e-cigaretter, rökning av örtprodukter, inhalering av tobak som förångas, samt användning av njutningsmedel som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak.
Avgiftsfri screening för livmoderhalscancer med cellprov
Tidigare har vissa landsting tagit en avgift på undersökningen, men nu kommer alla kvinnor att erbjuda avgiftsfri screening för livmoderhalscancer. Syftet är att få fler kvinnor att gå på cellprovtagning och på så sätt minska antalet dödsfall i livmoderhalscancer.
Försäkringskassan får utökade möjligheter att ingripa mot tandläkare
som missköter sig
Försäkringskassan får besluta att en anslutning till det elektroniska systemet för statligt tandvårdsstöd ska stoppas om en vårdgivare allvarligt missköter sig. Försäkringskassan kan även kräva tillbaka ersättning som tidigare lämnats till en vårdgivare, men som använts för tandvårdsåtgärder som uppenbarligen har utförts i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet och som har orsakat en vårdskada eller risk för en skada.
Föräldrar får möjlighet att överlåta föräldrapenning till sin sambo
Tidigare har föräldrar bara kunnat dela med sig av sin föräldrapenning till den man är gift med, eller till en person som man varit gift med, eller har andra gemensamma barn med. Från och med första juli blir det dock möjligt att överlåta föräldrapenning även till en sambo.
Screeningtester på nyfödda för allvarliga sjukdomar ska omfatta fler sjukdomar
De tester som görs på nyfödda barn för att identifiera allvarliga medfödda sjukdomar, så kallad PKU-screening eller PKU-provet, ska även omfatta andra sjukdomar än ämnesomsättningssjukdomar.
Hälso- och sjukvårdskurator blir ett nytt legitimationsyrke
En legitimation för yrket hälso- och sjukvårdskurator införs. Grunden för legitimation är som huvudregel en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen.
Studietid för läkarexamen utökas till sex år, i stället för fem och ett halvt
Ändringen innebär att omfattningen på utbildningen till läkarexamen utökas till 360 högskolepoäng. Det motsvarar en studietid på sex år istället för fem och ett halvt år, vilket innebär en anpassning till de krav för legitimation som följer av riksdagens beslut om propositionen ”Bastjänstgöring för läkare”.
Källa: Viktigare lagar och förordningar inför halvårsskiftet 2019
-
Fler patientrepresentanter behövs i Almedalen
– Det är alldeles för många seminarier som handlar om patientperspektivet men som inte har med någon patient. Det är minst sagt pinsamt, säger Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet. Tillsammans med många andra patientföreträdare vill hon se betydligt fler ...
-
Fast primärvårdsläkare prioriterat - men hur ska det gå till?
ALMEDALEN: Mycket verkar tala för att man i framtiden kommer införa fast läkarekontakt i primärvården. Frågan är dock hur man ska göra det så smärtfritt som möjligt för alla parter. Det var ett ämne som diskuterades under Svenska Distriktsläkarföreningens seminarium i A...
2 Kommentarer
-
I Almedalen kommer patienten vara i fokus - på riktigt!
Ofta pratas det OM patienterna och inte MED patienterna i hälso- och sjukvårdsdebatten. Förra året i Almedalen saknades patienter i två av tre seminarier där patientens roll lyftes och diskuterades. Det vill vi på Netdoktor ändra på!
-
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och läkare går ut och varnar om vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
-
Så kan patienten bli en del av vårdteamet
Patientcentrerad vård. Ökat patientinflytande. Patientmaktslag. Patientmakt och patienträttigheter. Listan över de fina begreppen som sätter patienten i fokus i vårdresan kan göras lång. Patientföreträdare har i flera år varit rörande överens: ska vi uppnå patientcentrerad vård så måste patienten släppas in.
Kommentera denna artikel
Jag vet inte hur många som har problem med synen men det spelar ingen roll! Alla som vänder sig till allmänheten med information borde tänka på att göra informationen läslig för ALLA! Inga seriffer (Times) inte svag blå skrift inte svaga linjer....ni fattar?! Hoppas jag!
Bra att försäkringskassan kan ingripa mot tandläkare som inte gör en adekvat behandling, detta borde ha kommit för länge sedan.
Att läkarutbildningens studietid blir sex år hoppas jag ska ge oss kunnigare läkare.
Inga har kommenterat på denna sida ännu