Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny forskning: Personer med barn lever längre

Redan enligt tidigare forskning har det antytts att föräldraskap kan kopplas ihop med ett längre liv. Hur, när och varför har dock varit mindre känt. Med hjälp av data från nationella register har nu forskare vid karolinska institutet gjort nya fynd på området och som stärker det faktum att föräldrar lever längre än barnlösa.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-20
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Studien publiceras i Journal of Epidemiology & Community Health visar på att vid 60 års ålder var den beräknade återstående livslängden nästan två år längre för män med barn och 1,5 år längre för kvinnor med barn jämfört med personer utan barn.

I den registerbaserade studien ingick 704 481 män och 725 290 kvinnor alla födda 1911-1925 och bosatta i Sverige. Forskarna samlade dessutom in registerdata om civilstånd, antal barn och kön på barnen.

Läs också: Unga pappor dör oftare tidigt

Annons
Annons

Äldre utan partners förlitar sig på sina barn 

Sambandet mellan föräldraskap och dödlighet sågs både hos gifta och ogifta, men var faktiskt något tydligare bland de som inte var i ett äktenskap. En förklaring till fynden kan vara att personer utan partners förlitar sig mer på sina vuxna barn för stöd och omtanke, föreslår forskarna.

De skriver också att socioekonomiska faktorer kan ha en betydelse för bilden som framträder.

Läs också: Vart du bor avgör hur länge du lever 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons