Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Varannan allmänläkare funderar på att byta jobb: ”Skrämmande resultat”

Mer än varannan läkare funderar på att lämna primärvården på grund av den dåliga arbetsmiljön, det visar en enkätundersökning från Sveriges Läkarförbund som DN tagit del av.


Publicerad den: 2019-12-02
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

lakare kollar blodtrycket
Annons

Enkäten skickades till 2 500 läkare inom öppen- och slutenvården runtom i Sverige. Drygt 500 allmänläkare i primärvården svarade då på hur de upplever sin arbetsmiljö.

Lite mer än hälften av allmänläkarna svarar att de under de senaste två åren har funderat på att helt lämna vården på grund av sin dåliga arbetsmiljö. Drygt hälften svarar dessutom att de gått ner i arbetstid för att orka med sitt arbete.

”Läkarna används för att klara av underbemanningen”

– Flera läkare har sagt att de har gått ner i tid för att klara att leverera heltid. Läkarna används för att klara av underbemanningen och får sköta en stor del av det administrativa arbetet på sin lunch eller får jobba över för att hinna med, säger Heidi Stensmyren, till Dagens Nyheter.

44 procent av de svarande uppger att de skulle öka sin arbetstid om arbetsmiljön var bättre.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

    Källor

  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/sthlm/varannan-allmanlakare-funderar-pa-att-lamna-primarvarden/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons