Så långa är akutväntetiderna i Sverige

”Väntetiderna är fortfarande långa på många akutmottagningar. I synnerhet för gruppen över 80. Multisjuka äldre ska inte behöva vänta i flera timmar. Miljön på akuten är inte alls bra för dem” säger Mats Granberg, utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.


Publicerad den: 2018-09-19
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Så långa är akutväntetiderna i Sverige
Annons

Enligt Socialstyrelsen är vistelsetiden på akuten tre timmar och 20 minuter, varar cirka en timme är väntan på läkare. Medianväntetiden har alltså inte förändrats sedan året innan, däremot har vistelsetiden för personer över 80 år ökat.

– Vi kan inte se några stora förändringar sedan 2016. Jämför vi de nya siffrorna från 2017 med tidigare kartläggningar är väntetiderna även där snarlika, säger Clara Larsson, statistiker på Socialstyrelsen.

Patienter över 80 år fick vänta 50 minuter på att träffa läkare, vilket de även fick göra 2016. Det är något kortare tid jämfört med den totala patientgruppen, men för äldre har istället den sammanlagda vistelsetiden på akuten ökat med 10 minuter, jämfört med året innan. Vistelsetiden för dessa patienter var då 244 minuter, 2017. 

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Så såg det ut på de olika sjukhusen

Flest akutpatienter togs emot på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, 116 000 besök och på Söder-sjukhuset i Stockholm med 96 000 besök. Här fick också patienterna vänta längst för att träffa en läkare (en och en halv timme respektive en timme och femtio minuter).

Vid många av de större sjukhusen i landet var vistelsetiden lång, med en median på över fyra timmar. De mindre sjukhusen hade kortare akutväntetider. Kortas väntetid på läkare hade mottagningarna i Region Norrbotten (under 30 minuter).

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/akutvantetidernaokarforaldre

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-09-19 15:15 (3 år sen)

    läkare 3 timmar och uppåt ifall man träffar läkare överhuvudtaget. Väldigt dåligt bemötande av personal som i mina ögon värre än slaktaren. Fast jag har multisjukdomar och svåra smärtor har jag ställt upp för en äldre dam som ramlade och en av personalen gick förbi utan någon anmärkning. Damen orkade inte stå, rullade med sin rullator men väntade så länge vid luckan tills hon tappade kontrollen. Var är mänskligheten? Förra månaden nekades jag anmäla mig och fick till svar..Hit kommer bara de med livshotande som de väntar på att jag ska dö innan jag tar mig till akuten. Hade smärta som inte går att beskriva och det enda jag ville var, varför har jag så ont. Jag är helt säker på att det blir värre. Att medicinen för cancer patienter är slut tror jag inte på. Forska mera vem säljer mediciner privat.