Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nästan var femte svensk ger omsorg till en närstående


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-09-03

Annons

En ny kartläggning från Socialstyrelsen visar att runt 1,3 miljoner svenskarvårdar eller stödjer någon närstående som är äldre, långvarigt sjuk eller har funktionshinder. Kartläggningen visar också att uppskattningsvis 100 000 personer har behövt lämna jobbet eller gå ner i arbetstid till följd av att ge sådan omsorg.

Hälften av de som ger omsorg är 45–64 år och merparten av dem hjälper sina föräldrar. Det är också vanligt att 65–80-åringar tar hand om sina makar och att 30–44-åringar ger omsorg till sina barn eller föräldrar. Det är något fler kvinnor än män som ger regelbunden omsorg, 20 respektive 16 procent.

Annons
Annons

Att ta hand om en närstående har påverkat många av omsorgsgivarnas möjlighet att arbeta.

– Mer än var tionde omsorgsgivare i yrkesaktiv ålder uppger att deras möjligheter att arbeta har försämrats av att de ger omsorg. Vi kommer att utreda vidare vilka orsaker som ligger bakom och om det är självvalt, säger Susanna Dellans, utredare på Socialstyrelsen.

Undersökningen visar också att de flesta av omsorgsgivarna, cirka 60 procent, vill att samhället har huvudansvaret för att de närstående får den omsorg de behöver. Betydligt färre, 35 procent, uppfattar att det är så i dag.

Socialstyrelsens studie av hur många som ger omsorg till en närstående och vilka konsekvenser det får är den första i sitt slag.&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.