Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Muskelsjukdom behandlas med ny teknik

Med hjälp av gentekniken Crispr finns stora möjligheter att förbättra behandlingen för patienter med Duchennes muskeldystrofi. Det menar amerikanska forskare som nyligen använt tekniken i försök på möss.

Publicerad den: 2016-01-04

Annons

Den allvarliga muskelsjukdomen drabbar främst pojkar och beror på att proteinet dystrofin saknas. Därmed förstörs musklerna successivt och i första skedet drabbas axlar, bäckenet och muskler i ryggen. Patienten blir så småningom rullstolsburen. 

Nu har amerikanska forskare testat den nya gentekniken Crispr på möss som utvecklat muskelsjukdomen på laborativ väg. Med hjälp av genkniven gick det att korrigera den felaktiga gensekvensen i olika delar av muskroppen. Djuren blev inte botade men troligtvis bäddar metoden för stora förbättringar behandlingsmässigt, menar forskarna. 

Het kandidat till Nobelpriset 

Gentekniken Crispr har delvis utvecklats vid Umeå universitet och upphovskvinnorna är fransyskan Emmanuelle Charpentier och amerikanskan Jennifer Doudna. Tekniken var en av de heta kandidaterna till fjolårets Nobelpris i fysiologi eller medicin. 

Annons
Annons

Den amerikanska studien är publicerad i tidskriften Science. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-03-7 22:01 (7 år sen)

    Jag har Lisa Wellander muskelsjukdom. Går den att behandla med genteknik? Hjälper det att äta anabola stenciler?

  • Avatar Tidigare användare 2017-03-7 22:12 (7 år sen)

    Jag har Lisa Wellander muskelsjukdom. Går den att behandla med genteknik? Hjälper det att äta anabola stenciler?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons