Motiverat med oberoende läkemedelsinformation

Det handlar om fortutbildning där läkare kan få oberoende information om läkemedel på arbetsplatsen. Från och med i år kan de som genomför utbildningen dessutom få ersättning.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-07-04
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Läkare som till exempel bjuds på måltider av läkemedelsföretag skriver ut fler recept på läkemedel från företaget som bjudit. Det visar ny amerikansk forskning som nyligen presenterades i JAMA Internal Medicine. För att stävja denna typ av påverkan införde Sverige redan 1996 Lagen om läkemedelskommittéer, vilken innebär att Vårdcentraler kostnadsfritt kan få oberoende information om till exempel nya läkemedel eller statistik kring receptförskrivningen på arbetsplatsen. Enheten medicinsk fortbildning i Stockholms läns landsting är en följd av detta beslut och informationen är uppskattad, visar en enkätundersökning från Stockholms läns landsting.

Låg svarsfrekvens

Dock svarade endast hälften av de 195 vårdcentraler som fick enkäten utskickad till sig, men det tycker Christer Norman, som arbetat som informationsläkare sedan slutet av 1990-talet, inte är oväntat.

– När landstinget skickar ut enkäter brukar det vara mellan 50 och 70 procent som svarar. Svarsfrekvensen är ganska låg vad vi än frågar om, och det är ett tecken på hur pressat det är på vårdcentralerna i dag, säger han.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • -
    2016-07-14 12:59 (4 år sen)

    Förstår inte hur det kan vara tillåtet med dessa mutor. Vet inte hur många läkare och sköterskor och tom barnmorskor jag varit hos som propsar för vissa läkemedel som själva säger att de varit på utbildningar hos läkemedelsbolagen som säger att preparatet är "såå bra och säkert". Mm, vadå köpt? Hur kan det ens vara ok?

    När jag arbetade med IT inom landstinget fick jag inte ens bli bjuden på lunch av leverantör inom ett projekt. Jag fick betala min egen mat bara för att det annars räknades som muta.

    Varför får då läkarna bli bjudna på middagar och "utbildningar" av läkemedelsbolagen?! Sjuka samhälle.


Annons
Annons
Annons