Miljarder från Nya Karolinska slussas till skatteparadis

Bolaget som bygger sjukhuset Nya Karolinska misstänks ha fört över miljardbelopp till skatteparadiset Luxemburg. Det visar hemliga dokument som Uppdrag granskning tagit del av.

Publicerad den: 2014-11-26
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Det omstridda bygget av Nya Karolinska har fått sig ännu en törn. Bolaget Swedish Hospital Partners som bygger sjukhuset misstänks för avancerad skatteplanering och stora summor i den skattefinansierade affären ska ha slussats till skatteparadiset Luxemburg, enligt SVT:s Uppdrag granskning. Dokument som teveprogrammet tagit del av visar att Swedish Hospital Partners fram till år 2039 ska slussa över runt 1,3 miljarder kronor till Luxemburg, i princip skattefritt. Om pengarna hade stannat i Sverige hade företaget troligen fått betala hundratals miljoner i skatt.

– Det är stötande att se detta. Framförallt efter att man vet vilken fantastisk vinst det här projektbolaget gör. Att därutöver ta ut ytterligare pengar. Det är helt enkelt för jävligt på ren svenska, säger Ilija Batljan, före detta oppositionslandstingsråd i Stockholm, i inslaget.

Även Torbjörn Rosdahl, finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting, som beställt sjukhuset tillsammans med resten av alliansen, är upprörd.

Annons
Annons

– När du berättar om de här enorma summorna, så känner jag mig besviken, för jag tycker att man ska skatta i det land där man verkar, och vi behöver de här pengarna för att bygga ut välfärden i Sverige.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu