Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Medicin liftar på magneter

Annons

Forskare kan ha kommit på ett nytt sätt att behandla hjärt- och kärlsjuka med hjälp av läkemedelsbärande nanopartiklar. Att använda ytterst små partiklar som medicinleverantörer i människokroppen är ett hett forskningsområde som ännu befinner sig på försöksstadiet. Det allra senaste handlar om att göra nanopariklarna magnetiska. Inom loppet av bara några år tror många forskare att nanopartiklar kommer att användas i vården som transportörer av läkemedel i människokroppen. Genom att ladda nanopartiklarna med små mängder läkemedel och spruta in dem i kroppen hoppas forskarna att patienterna ska slippa mycket av de biverkningar som kan uppstå när en medicin annars tar en omväg i kroppen, till exempel via magen.

Ett sätt för dessa minileverantörer att hitta rätt adress i kroppen&nbspär att fästa en liten molekyl på dem som passar in som en pusselbit på det rätta stället. Ytterligare ett sätt som forskare nu kommit på, är att använda magnetism. I det senare fallet handlar det om individer som fått stentar, små metalliska rörformade saker, inopererade i sina trånga kärl för att vidga dem, efter till exempel en hjärtinfarkt.

Annons
Annons

Forskarna bakom studien&nbsputförde tester på råttor, där de tillförde medicinen via nanopartiklar, som man dessutom stoppade in små mängder järnoxid i. Det gjorde att nanopartiklarna blev magnetiska när man i samband med injektionen satte ett svagt magnetfält runt råttorna. Och på så vis drogs partiklarna effektivt genom blodet rakt till stentarna – som järnfilsspån dras till en hammare ungefär. Mamoun Muhammed, som professor i materialkemi och forskar om just nanopartiklar, menar att detta är ett mycket intressant försök och att det ser allt mer lovande och realistiskt ut.
– De öppnar helt nya möjligheter för att behandla sjukdomar på annat sätt. Mycket effektivare behandling, mycket kortare tid och mindre sidoeffekter. Och jag är helt övertygad om att mellan tre till fem år kommer vi att se några av de här medicinerna i tillämpningar på människor, säger Mamoun Muhammed.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.