Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många vill gå i pension vid 65

En ny undersökning som Statistiska Centralbyrån gjort på uppdrag av TCO visar att nära hälften vill gå i pension före eller senast vid 65-årsdagen.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-11-04

Annons

45 procent av  de tillfrågade svarar att ingenting skulle kunna få dem att arbeta efter att de fyllt 65 år.

På TCO tror man att undersökningens resultat handlar om hur arbetslivet har varit och hur hälsan och kompetensen ser ut, snarare än åldersgränserna i pensionssystemen.

– Vi blir allt äldre och vi måste finansiera välfärden. Därför måste allt fler jobba längre upp i åldrarna, säger Jana Fromm, utredare på TCO.

Annons
Annons

Idag finns drygt två miljoner pensionärer i Sverige och de kommer att bli fler med tanke på att antalet svenskar ständigt ökar. För att göra fler villiga att jobba efter 65 föreslår TCO att man satsar på att komma tillrätta med stress och ohälsa på arbetsplatser. Samtidigt understryker de att äldre borde få kompetensutveckling för att de ska kunna arbeta mer.

Skulle du kunna tänka dig att fortsätta jobba efter att du fyllt 65?

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2013-11-5 12:02 (10 år sen)

    Kommentarerna blir mer intressanta om de som säger att de vill bli pensionärer tidigt eller vill jobba längre också anger inom vilka yrken de befinner sig .

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-5 10:08 (10 år sen)

    Många blir äldre nu än förr, men bara om man jämför med lång tid tillbaka. Men bara för att man blir äldre är det inte självklart att man orkar arbeta.Det är många som kämpar sig fram de sista åren och som också dör när de väl kommer till den efterlängtade pensionen. Om vi ständigt blir fler svenskar så kanske vi ska fundera över vad vi kan göra åt den saken. Vi kan ju inte ta in fler människor om vi inte längre kan försörja de som redan finns här! Själv skulle jag inte vilja jobba längre än till 63,jag slutade gärna genast för kroppen är redan så söndersliten av arbetet. Att gå till jobbet är bara en plåga så trots trivsel där så lever jag för de lediga helgerna och jag är bara 57 än. Jag känner ingen som vill jobba efter 61! Jag tror många kommer att sluta som sjukpensionärer i framtiden och vad hjälper det sveriges ekonomi?

  • Avatar 2013-11-4 18:44 (10 år sen)

    Jag stortrivs med mitt arbete, det blir närmare 70 tim. i veckan men jag arbetar hemifrån mestadels.
    Jag kan inte tänka mig att lägga av helt enkelt. För mig är det en självklarhet att arbeta, men å andra sidan vi har inte kunnat hitta någon ersättare för mig de senaste 2 åren. Om jag går så läggs en avdelning ned, det vill man ju inte heller precis.

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-4 17:04 (10 år sen)

    Alldrig undrar hur jag ska orka de tre åren jag har kvar . Man kanske kan sluta importera pensionärer .


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.