Många sjuksköterskor rädda att möta döende patienter

Blod och sprutor är inga problem för sjuksköterskestudenter, men när det handlar om att möta döende patienter är många rädda. Det visar en undersökning som gjorts av forskare i Göteborg som nu vill se mer utbildning i palliativ vård.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-08-27
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Många känner både vördnad och obehag. De har väldigt höga krav på sig själva och känner att det här måste man kunna. Ändå är väldigt många livrädda, säger Susann Strang, docent vid Sahlgrenska akademin.

222 sjuksköterskestudenter på tredje terminen som pluggar i Göteborg, Stockholm eller Skövde har deltagit i undersökningen. De får mellan två till tio veckors utbildning i vård av döende patienter. Under de veckorna får de lära sig om symtomlindring i att hantera smärta, illamående och andnöd.

– Har man inte den grunden blir man ännu mer osäker när en människa vrider sig i smärtor och man inte kan göra något, säger Susann Strang.

Annons
Annons

Studien är en del i ett större forskningsprojekt där studenterna kommer att följas upp flera gånger för att se om de blivit tryggare i mötet med döden.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar ann-marie wonevik 2014-08-27 20:35 (5 år sen)

    Jag sitter gärna brevid. Av vördnad.

    Undersköterska

  • Avatar lionheart 2014-08-28 00:57 (5 år sen)

    iNGEN SKA BEHÖVA DÖ AV SMÄRTA ELLER SMÄRTOR. DET BORDE VARA KLART VID DET HÄR LAGET!


Annons
Annons
Annons