Många äldre får fel läkemedel

Fyra av fem äldre har fel i sina medicinlistor, något som ökar risken för försämrad sjuklighet och längre sjukhusvistelse. Det visar en granskning som utförts vid Ängelholms sjukhus i Skåne.

Publicerad den: 2015-11-23
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Bristerna i systemet innebär en stor risk för patientsäkerheten. Om den sjuke inte får korrekt läkemedelsbehandling finns det risk för längre och försämrad sjuklighet och att personen måste stanna längre på sjukhuset, säger klinikapotekaren Karin Tunér som genomfört granskningen, till SVT Nyheter Skåne.

Granskningen skedde på Ängelholms sjukhus och felen uppstod när patienterna flyttades mellan olika vårdinrättningar. Den felaktiga medicineringen påverkade patienterna negativt i tre fjärdedelar av fallen.

Olika behandlingslinjer

Eftersom behandlingslinjerna skiljer sig mellan sjukhus, vårdcentraler och den kommunala äldrevården kan det ta timmar att reda ut vilken läkemedelslista som den enskilda patienten faktiskt ska ha. Något som är extra svårt att hinna med när trycket är högt på sjukhuset.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • 20130303083842
  MARIANNE ATLEGÅRD 2016-04-5 08:43 (4 år sen)

  Men snälla nå´n! Har inte landstingen kommit längre? Det finns något som heter DATOR! Det finns något som heter CHIP! Varje patient har NATURLIGTVIS sin medicinlista på detta chip. Idealet vore att det var inopererat men det går väl inte i denna fjantiga sjukvård! Nå - sätt den i bandet som sitter runt handleden - då! Låt folk själv bestämma!

 • Avatar mats lindblom 2015-11-23 16:40 (5 år sen)

  ja jag håller med om detta då jag på äldreboende har sett

  även mat serveringen slabba upp småportioner som ingen över

  50 år kan bli mätt på, man bör ju ha tillgång till exta portioner

  meningen med serveringen är ju att människan skall bli mätt.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2015-11-23 13:32 (5 år sen)

  Det ges fel läkemedel och i för stora doser till de äldre allt för ofta. Deras lever och njurar hinner inte med nedbrytningen och det ansamlas i kroppen.
  Revisioner av de äldres läkemedel har upptäckt ända upp till 27 olika läkemedel dagligen. När man tog bort de flesta så kunde patienterna oftast lämna sjuksängarna. Detta är särskilt vanligt på äldreboenden, där det bara läggs till allt fler läkemedel utan koll på hela intaget.
  Det måste vara en enorm samhällelig vinst och för de drabbade, att det görs sådana revisioner regelbundet. Övermedicinering medför oftast näringsbrist på grund av aptitlöshet, då försämras läkningsförmågan ytterligare.


Annons
Annons
Annons