Majoriteten av läkarna klarade kunskapsprovet praktiska del

Resultatet gäller det nya medicinska kunskapsprovet för läkare med utbildning utanför EU/EES. Totalt klarade fem personer av 58 hela provet, både den teoretiska och den praktiska delen. Men den praktiska delen klarade fem av åtta läkare.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-16
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Förra veckan genomförde de som hade klarat den teoretiska skrivningen provets andra, praktiska, del. Åtta personer deltog vid provtillfället varav fem av dem godkändes och kan gå vidare till en kurs i författningskunskap, följt av sex månaders praktisk tjänstgöring. Därefter kan Socialstyrelsen besluta om läkarlegitimation.

Magnus Hultin som är universitetslektor vid Umeå universitet och ansvarig för kunskapsprovet, tror att fler kommer att klara nästa omgång.

– Nu har vi riggat systemet och sjösatt både det teoretiska och praktiska. Det här var första gången som provet skrevs. Nu förväntar vi oss att folk sett vilken typ av frågor det är och fått upp ögonen för bredden som provet ska pröva, säger han till Läkartidningen.

Annons
Annons

Vad ger ni för råd då?

– Det är en väldigt bred bakgrund på dem som skriver provet, så råden blir lite olika till olika individer. Men det ena som krävs är att man har repeterat sin grundutbildning. Det andra som krävs är att man har en fungerande svenska, och har grunderna för att förstå en vetenskaplig artikel på engelska. När det gäller det praktiska provet så måste man ha övat på den här typen av examination och kunna kommunicera på svenska även i akuta situationer, säger Magnus Hultin.

De som inte klarade provets teoretiska del har ytterligare två chanser på sig att skriva det, inom två år från det första provtillfället. De som inte fått godkänt på det praktiska delprovet har en chans till, men även detta måste ske inom loppet av två år från det datum då de första gången skrev det teoretiska delprovet.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu