Macchiarinis sista strup-patient död

Den sista av de tre patienter som fått en konstgjord luftstrupe på Karolinska universitetssjukhuset har nu avlidit. Den nu 27-åriga kvinnan dog på ett sjukhus i USA. I september 2016 fick hon och hennes anhöriga en ursäkt av Karolinska universitetssjukhuset – mer än fyra år efter operationen.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-20
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Kvinnans luftstrupe hade skadats i hennes hemland Turkiet, i samband med en rutinoperation mot handsvett. År 2012 kom hon till Karolinska universitetssjukhuset där hon fick en ny luftstrupe av plast. Före operationen hade plaststrupen badats i stamceller.

Ingenting fungerade 

Men tekniken var helt obeprövad. Den nya strupen fungerade inte. Efter ett flertal operationer transporterades kvinnan så småningom till USA där hon i maj 2016 genomgick en stor operation där hon bland annat fick en donerad luftstrupe, uppger SVT Nyheter Stockholm.

Flera föll offer för "stjärnkirurgens" ingrepp

Utöver den turkiska kvinnan opererade ”stjärnkirurgen” Paolo Macchiarini och hans medarbetare ytterligare två patienter på Karolinska universitetssjukhuset, en amerikansk medborgare samt en eritreansk utbytesstudent från Island. Båda dog.

Annons
Annons

Läs också: Utreds för misslyckade strupoperationer

När skandalen var ett faktum hävdade sjukhuset bland annat att patienterna var döende, varför operationerna sågs som ett sista halmstrå, vilket inte var sant. Det påstods också att det fanns etiska tillstånd, vilket inte heller var sant. Patienterna hade heller inte blivit informerade på ett korrekt sätt, bland annat om det faktum att metoden var helt obeprövad.

För närvarande pågår en polisutredning kring skandalen och Paolo Macchiarini har delgivits misstanke om brott.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons