Lukta dig till sjukdom

Vi människor är kapabla att lukta oss till sjukdom hos en person med aktiverat immunsystem. Skillnaden i sjuk och frisk doft gick att känna bara några timmar efter att en person exponerats för ett ämne som kroppen uppfattar som en bakterieinfektion.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-01-24
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

I en ny studie från Karolinska Institutet injicerades friska personer med antingen en lipopolysackarid (LPS) - ytskiktet på bakterier som triggar igång kroppens immunförsvar - eller vanlig koksaltlösning. De deltagare som fått LPS injicerat reagerade med ett tydligt immunsvar, vilket visade sig bland annat i höjd kroppstemperatur.

En annan grupp deltagare fick sedan lukta på kläder från personerna som fått injektioner. De som luktade bedömde då att kläder från LPS-gruppen hade en starkare och mer obehaglig och ohälsosam lukt än kläder från de andra deltagarna.

Sedan tidigare finns det rapporter om att sjukdom luktar. Skrofulos, en form av tuberkulosinfektion i lymfkörtlarna, har till exempel rapporterats lukta som avslagen öl, och personer med diabetes kan få en andedräkt som luktar som aceton. Det finns också forskning som visar att en specialtränad hund kan lukta sig till cancertumörer.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons