Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ljud i sömnen kan stärka minnet

Annons

Genom att spela upp ljud under sömnen kan minnen av kunskaper som vi nyligen har inhämtat förstärkas. Det menar en grupp amerikanska forskare i en ny studie. Forskarna har låtit ett 20-tal personer titta på en datorskärm där bilder dök upp på olika ställen med jämna mellanrum. Till dessa bilder lades det till ett passande ljus. Till exempel följdes en bild på en tekanna av ett visslande ljud, och en bild på en katt följdes av ett ”mjau”.

Studiedeltagarna delades upp i två grupper och hälften av deltagarna fick ta en tupplur. Medan dessa sov djupt, eller halvdjupt, spelades vissa av ljuden som deltagarna hade hört en stund tidigare upp på låg volym. Och när personerna vaknade, visade det sig att de var duktigare än dem som inte sovit, på att korrekt peka ut var vissa bilder tidigare visats på skärmen. De bilder som de mindes bättre var också just de vars ”tillhörande” ljud hade spelats under tuppluren. Forskarna menar att detta tyder på att ljuden har förstärkt minnena av bilderna.

Annons
Annons

Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid Karolinska institutet och Stockholms universitet, anser att studien är intressant eftersom den tyder på att man kan stimulera de minnesbefästande processer som hjärnan själv sysslar med under sömnen. Dock är han noga med att påpeka att man inte kan lära sig något nytt under sömnen utan det går alltså bara att förstärka minnen av redan inhämtad kunskap. Varför det som forskarna gjorde fungerade förklarar Torbjörn Åkerstedt så här:
– Det är framför allt för att man har kopplat ihop två företeelser. Det är alltså en enkel betingning, egentligen – den enklaste formen av inlärning. Man går alltså något slags omväg för att aktivera det här minnet, berättar Torbjörn Åkerstedt för Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons