Livsviktigt att ha en och samma läkare

För dig som patient kan det vara livsviktigt att ha kontinuitet i vården, det visar en ny studie från University of Exeter.


Publicerad den: 2018-07-09
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Livsviktigt att ha en och samma läkare
Annons

I denna studie har forskarna studerat patienters risk för att dö kopplat till hur kontinuerligt de träffar en och samma läkare.

För att ta reda på detta sammanställde forskarna 22 olika studier och analysera resultaten av dessa. Sedan gjordes en uppföljning av patienterna för att se om det fanns någon skillnad i överlevnad beroende på graden av kontinuitet.

Resultatet visade att de som träffat samma läkare hade högre överlevnad.

Annons
Annons

– Patienten känner sig tryggare och det innebär att den information som ges kanske tas in bättre. En annan faktor kan va att läkare som känner patienten kan vara mer observant på förändringar, säger Peter Allebeck, professor socialmedicin på Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

  Källor

 • Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6994105

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-08-20 09:02 (3 år sen)

  Detta är f n utopi...Inom all vård är ju detta omöjligt i dag. En usel personalpolitik, dålig löneutveckling och dito arbetsmiljö samt bristen på personal, gör ju att omsättningen bland personalen är stor. Många patienter möter varje dag ny personal, som nästan inget vet om patientens sjukdom eller tillstånd. Att ständig höra politikernas evighetssång om att ändrar vi bara huvudman... stor-landsting, staten etc. så blir allt bra -är ju nonsens. Utveckla och vårda nuvarande organisation i stället.

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-22 18:35 (3 år sen)

  Jag har har dessa problem, har varit Fruängens vårdcentral sedan husläkarreformen började .Under många år fungerade det mycket bra. Sedan fick jag en läkare som var där hälften av åren, i övrigt var han ok när han var där detta pågår även nu. Under två år hade en en duktig kvinlig husläkare vi lärde känna varandra och hon hade lärt sig mina sjukdomar, hon fick tyvärr arbete på annan platts. Nu bollas jag mellan läkare som inte vet något om mig. De har max 30 minuter per passient. Jag har genomgått 10 operationer senaste 7 åren, Har varit på vårdc minst 200ggr. Jag har sjukdommar som jag inte kommer att bli av med. Det finns ingen som får lämna sina telefonnr. vet inte vad gäller efternamn. Finns ingen person i växeln. Man känner sig ensam. Björn

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-9 16:29 (3 år sen)

  The fact is that Swedish Health does not work this way, but opposite. All actions are taken to prevent this from happening. Ask me!!