Låt staten ta ansvar för vården

För att säkra en jämlik vård i hela landet måste Sverige göra som Norge och centralisera ansvaret, menar Göran Hägglund (KD).

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-03-31
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

I Norge övertog staten 2002 ansvaret for specialistsjukvården, där sjukhusen organiserades som hälsoföretag i vad som nu är fyra regioner. Samtidigt infördes rätten att fritt välja sjukhus.

I en artikel på DN Debatt skriver socialminister Göran Hägglund och Bent Høie, vice partiordförande för norska Høyre och hälsominister att Sverige har mycket att lära av Norge. Traditionellt har Sveriges landstingsdrivna vård ändå stått sig utomordentligt väl i internationella jämförelse.

I dag är sjukvården en högteknologisk bransch som är beroende både av avancerad utrustning och av specialistutbildad personal. Det kan på sikt bli oerhört svårt för tjugoen olika landsting med olika ekonomiska och demografiska förutsättningar att leverera jämlik vård till hela befolkningen.

Annons
Annons

Det genomsnittliga landstinget har varken ekonomi eller befolkning nog att på sikt klara de allt högre kraven på spetskompetens och nödvändiga ekonomiska investeringar. Sverige kommer, förr eller senare, till den punkt där Norge befann sig för femton år sedan, skriver Göran Hägglund.

Håller du med Göran Hägglund? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Pelle 2014-04-2 10:03 (6 år sen)

  Så synd att endast KD går fram med det enda vettiga, att avskaffa jättekolossen Landstinget, de har ju på tok för många byråkrater, pappersvändare o högavlönade sk "direktörer" som är kontraproduktiva, dvs lägger en massa onödig pappersbyråkrati på läkarna istf möte med patienten.

 • Avatar Helen Larsson 2014-04-4 11:46 (6 år sen)

  Håller helt med! Sverige erbjöd bra vårdmöjligheter förr, men precis som G.H säger är det omöjligt för samtliga landsting i Sverige att erbjuda exakt jämlik vård för sina invånare nu. Det är en lika befängd idé som att alla gymnasieskolor skall erbjuda exakt identisk utbildning inom IT, idrott eller yrkesprogram som de skolor som faktiskt är specialiserade på det. Ändå har skolsystemet förstått det i snart 30 år men inte landstingen, båda mer eller mindre kommunala instanser i samhället.

  Bor i Norge sedan 5 år tillbaka pga jobb. Förutom några mindre problem som är väldigt lätta att korrigera/justera fungerar vården utmärkt här. Även om norskarna klagar på långa vårdköer och dålig vård är systemet de införde för över ett årtionde sedan fantastiskt i jämförelse med det svenska. Här kan man välja läkare, vårdcentral och sjukhus efter eget tycke, och fortfarande få det bekostat av staten.
  Sedan att norskarna likväl har en jämförelsevis hög sjukfrånvaro är en helt annan sak, det problemet handlar om lättja.

  / Helen Larsson


Annons
Annons
Annons