Låt staten ta ansvar för vården

För att säkra en jämlik vård i hela landet måste Sverige göra som Norge och centralisera ansvaret, menar Göran Hägglund (KD).

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-03-31
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

I Norge övertog staten 2002 ansvaret for specialistsjukvården, där sjukhusen organiserades som hälsoföretag i vad som nu är fyra regioner. Samtidigt infördes rätten att fritt välja sjukhus.

I en artikel på DN Debatt skriver socialminister Göran Hägglund och Bent Høie, vice partiordförande för norska Høyre och hälsominister att Sverige har mycket att lära av Norge. Traditionellt har Sveriges landstingsdrivna vård ändå stått sig utomordentligt väl i internationella jämförelse.

I dag är sjukvården en högteknologisk bransch som är beroende både av avancerad utrustning och av specialistutbildad personal. Det kan på sikt bli oerhört svårt för tjugoen olika landsting med olika ekonomiska och demografiska förutsättningar att leverera jämlik vård till hela befolkningen.

Annons
Annons

Det genomsnittliga landstinget har varken ekonomi eller befolkning nog att på sikt klara de allt högre kraven på spetskompetens och nödvändiga ekonomiska investeringar. Sverige kommer, förr eller senare, till den punkt där Norge befann sig för femton år sedan, skriver Göran Hägglund.

Håller du med Göran Hägglund? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-03-31 14:10 (7 år sen)

    Det är på tiden att detta diskuteras. Landstingen kostar för mycket pengar i administration. Pengar som istället kan investeras i teknologi och personal.

  • Avatar 2014-03-31 13:19 (7 år sen)

    Ja, jag håller med!
    Britta