Låt staten ta ansvar för vården

För att säkra en jämlik vård i hela landet måste Sverige göra som Norge och centralisera ansvaret, menar Göran Hägglund (KD).

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-03-31
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

I Norge övertog staten 2002 ansvaret for specialistsjukvården, där sjukhusen organiserades som hälsoföretag i vad som nu är fyra regioner. Samtidigt infördes rätten att fritt välja sjukhus.

I en artikel på DN Debatt skriver socialminister Göran Hägglund och Bent Høie, vice partiordförande för norska Høyre och hälsominister att Sverige har mycket att lära av Norge. Traditionellt har Sveriges landstingsdrivna vård ändå stått sig utomordentligt väl i internationella jämförelse.

I dag är sjukvården en högteknologisk bransch som är beroende både av avancerad utrustning och av specialistutbildad personal. Det kan på sikt bli oerhört svårt för tjugoen olika landsting med olika ekonomiska och demografiska förutsättningar att leverera jämlik vård till hela befolkningen.

Annons
Annons

Det genomsnittliga landstinget har varken ekonomi eller befolkning nog att på sikt klara de allt högre kraven på spetskompetens och nödvändiga ekonomiska investeringar. Sverige kommer, förr eller senare, till den punkt där Norge befann sig för femton år sedan, skriver Göran Hägglund.

Håller du med Göran Hägglund? Kommentera artikeln direkt här nedan.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2014-03-31 21:00 (7 år sen)

  Att avskaffa landstingen skulle medföra en stor besparing, som skulle kunna användas för att förbättra sjukvården avsevärt.

 • Avatar Tidigare användare 2014-03-31 19:11 (7 år sen)

  Lägg ner landstingen. Det borde ha gjorts för 20 år sen. Landstingen består bara av en massa, politiker, adminstratörer och inkompetenta byråkrater. Lägger man ned landstingen frigör man massor med resurser och pengar som kan användas för att producera bättre sjukvård till alla.

 • Avatar Tidigare användare 2014-03-31 18:13 (7 år sen)

  På tiden att tänka om.Som tidigare anställd inom ett Landsting har jag tillräcklig kunskap om hur dåligt det fungerar.Numera konsument av sjukvård. Gäller fortfarande!!!!
  M v h

 • Avatar Tidigare användare 2014-03-31 18:02 (7 år sen)

  Håller helt men KD.Det finns några områden som måste handhas av staten.SKOLA,SJUKVÅRD,ÄLDREOMSORG och KOMMUNIKATION

 • Avatar Tidigare användare 2014-03-31 17:32 (7 år sen)

  Håller fullständigt med! Precis som med skolan, det är statens ansvar att se till att alla medborgare får en jämlik vård och en jämlik utbildning. Inte minst för att bevara hela Sverige levande!

 • Avatar Tidigare användare 2014-03-31 16:37 (7 år sen)

  Håller absolut med Göran Hägglund

 • Avatar Tidigare användare 2014-03-31 16:50 (7 år sen)

  Låter som en mycket bra ide men det går nog inte att genomföra med vår lobbyiistmaffia som härjar vilt i riksdagshuset!

 • Avatar Tidigare användare 2014-03-31 16:00 (7 år sen)

  Självklart fungerar inte alls nu. Gör ett seriöst försök

 • Avatar Tidigare användare 2014-03-31 16:39 (7 år sen)

  För ett jämlikt samhälle, i hela Sverige, vill jag gärna se ett ansvarstagande från statens sida för sjukvården, då som huvudman, detta samtidigt som det jämsides finns utrymme för privata lösningar.
  Samma gäller skolan. Staten som huvudman, men samtidigt ge möjlighet till val av friskola (som drivs med styrning efter de direktiv som gäller för den allmänna statliga skolan.
  Anitha, mamma, mormor,farmor

 • Avatar Tidigare användare 2014-03-31 15:11 (7 år sen)

  Precis! Tänk vad mycket sjukvård vi skulle kunna få för pengarna för landstingets, bevisligen dålig, administration.