Läkemedelsverket vill förbjuda hälsoapp

Nu tar Läkemedelsverket ett hårdare tag mot apptillverkarna. För första gången kan myndigheten komma att förbjuda en särskild hälsoapp eftersom den fokuserar mer på medicin än hälsa. ”Det handlar om att skicka en signal”, säger utredare Mats Artursson på Läkemedelsverket.

Publicerad den: 2015-09-21
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Intresset för hälsoappar fortsätter att växa, och förra året omsatte marknaden mer än 90 miljarder kronor globalt. Så kallade hälsoappar brukar främst beröra den personliga hälsan, men vissa apptillverkare har numera trampat över gränsen till medicinteknik – ett område som innehar tydliga regler.

Därför planerar nu Läkemedelsverket att gå ut med ett marknadsförbud. Vilken särskild hälsoapp det gäller vill man däremot inte berätta.

– Vi anser att tillverkaren har brutit mot regelverket och hoppas också att det ska kunna få andra tillverkare att vakna upp och förstå att det är på allvar. Det handlar om att skicka en signal, säger Mats Artursson som är utredare och inspektör på Läkemedelsverkets avdelning för medicinteknik, till TT.  

Annons
Annons

Kan skrämma upp patienten

Han förklarar att det är okey att tillverka en app som övervakar hälsotillståndet. Men i det ögonblick som hälsoappen försöker diagnostisera eller behandla en sjukdom bryter tillverkaren mot reglerna.

– Antingen kan en app felaktigt säga att en patient är sjuk, vilket förstås skrämmer upp vederbörande. Eller också kanske den säger att det inte är någon fara och användaren därför väljer att inte uppsöka läkare. Det kan innebära att den lilla tumören hinner utvecklas och bli väldigt allvarlig.

Han fortsätter:

Annons
Annons

– De har apparna kan också innehålla en liten disclaimer om att tillverkaren inte tar ansvar för konsekvenserna och om användaren är osäker ska han eller hon kontakta läkare. Det är förkastligt enligt regelverket, säger Mats Artursson till TT.

Läkemedelsverket säger sig nu vilja ha allmänhetens hjälp att hitta farliga hälsoappar.

Vad tycker du om hälsoappar? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons