Student strider för högre lön åt nya läkare

Är det verkligen rimligt att nyutexaminerade läkare ska få lägre lön än sjuksköterskor? Den frågan ställer sig läkarstudenten Viktor Madsen i en debattartikel i Läkartidningen. Men ett arbete för att höja läkarlönerna pågår, hävdar Läkarförbundet.

Publicerad den: 2015-06-24
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

I en debattartikel i Läkartidningen har läkarstudenten Viktor Madsen jämfört lönestatistik för sjuksköterskor respektive läkare i flera stora landsting. Medellönen för sjuksköterskor är i vissa landsting högre än medellönen bland nyutexaminerade läkare utan legitimation och läkare som gör AT-tjänst (allmäntjänstgöring), vilket har fått honom att reagera. I statistiken ingår dock både specialistsjuksköterskor och sjuksköterskor med mångårig erfarenhet.

Annons
Annons

Läkarens lön bör spegla ansvaret

”Men är detta tillräckliga skäl för att motivera en högre lön än för en nyexaminerad läkare? Bör inte lönen återspegla det medicinska ansvar som respektive yrkesroll för med sig? I de allra flesta fall har en examinerad men icke-legitimerad läkare och AT-läkare ett större medicinskt ansvar än en sjuksköterska”, skriver Viktor Madsen. Han vill se att Läkarförbundet arbetar mer aktivt för att få upp lönerna för dessa läkargrupper.

Förbundets ordförande, Heidi Stensmyren, svarar i en replik:

Annons
Annons

”Vi skyltar inte alltid med det arbete som görs, men det ska inte misstolkas som att det inte pågår.” Hon hävdar att dessa grupper med läkare fått relativt stora procentuella löneökningar mellan 2013 och 2014, något som förbundet ”fortsätter att driva”.

Heidi Stensmyren menar att goda lönevillkor är ett prioriterat arbete för fackförbundet men poängterar samtidigt att den sammanlagda livslönen för läkare är avsevärt högre än övriga yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården.

Vad anser du om läkarlönerna? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Lina 2015-06-24 17:09 (5 år sen)

    Förstår att detta är en student eftersom han inte har någon verklighets uppfattning ang sjuksköterskorna! Jag är själv sjuksköterska sedan 8 år tillbaka å träffat dem alla. Men denna studenten förstår inte.


Annons
Annons
Annons