Läkarna och sjuksköterskorna måste bli fler

Trots att antalet läkare, barnmorskor och sjuksköterskor har blivit fler de senaste åren är efterfrågan större än tillgången. Främst måste specialiserade läkare och sjuksköterskor rekryteras, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.

Publicerad den: 2015-02-20
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Mellan 2007 och 2012 ökade tillgången på läkare med tio procent i landet, och läkartätheten i Sverige är den fjärde högsta i EU.

– Ökningen förklaras bland annat med att fler utbildas. Nu examineras varje år drygt 1 100 läkare och cirka 5 000 sjuksköterskor i Sverige. Fler och fler svenskar studerar också till läkar- och tandläkaryrken utomlands, säger utredaren Magnus Göransson i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

Ökningen beror även på inflödet av vårdpersonal. Sedan 2003 har det årligen beviljats fler svenska läkarlegitimationer som baseras på utländsk utbildning, än svensk.   

Annons
Annons

Gällande tätheten av sjuksköterskor ligger Sverige på en femteplats, jämfört med andra EU-länder. Antalet barnmorskor och sjuksköterskor blev fyra procent fler i landet mellan 2007 och 2012, däremot minskade antalet specialistsjuksköterskor med sex procent.

Trots att tillgången på vårdpersonal har ökat måste hälso- och sjukvården fortsätta att rekrytera. Det påpekar Socialstyrelsen i en ny rapport där man säger att behovet av läkare, barnmorskor och sjuksköter kommer bli ännu större i framtiden.

Främst behöver landsting och regioner rekrytera följande yrkesgrupper, enligt rapporten:

Annons
Annons
  • Yrkeserfarna läkare och specialistläkare, särskilt specialister i allmänmedicin och psykiatri.

  • Grundutbildade sjuksköterskor i allt högre grad, samt specialiserade sjuksköterskor, framförallt inom psykiatrisk vård, anestesi- och intensivvård, operationssjukvård och geriatrisk vård.

  • Barnmorskor, men den regionala variationen är stor.

Däremot är det balans på arbetsmarknaden gällande tandläkare och tandhygienister, enligt Socialstyrelsens bedömning.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Towanda 2015-02-23 14:30 (5 år sen)

    Om nu antal läkare ökar o så även sjuksköterskor - vad är det som påverkat trenden att det alltjämt kvarstår en stor brist? Norge? Pensioner? Administration? Fler patienter? Tyngre diagnoser?...


Annons
Annons
Annons