”Läkarna går in på toaletten och gråter”

Debatt: Klinikerna är fyllda till bristningsgränsen, många läkare skippar toalettbesök och luncher för att få vården att gå runt, skriver Anna Das, läkare på cancermottagningen på Lunds Universitetssjukhus, på SvD Debatt. ”Läkarna går in på toaletten och gråter på grund av hög arbetsbelastning.”


Publicerad den: 2019-07-19
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

sjukhus
Annons

I debatt-artikeln beskriver Anna Das en ohållbar arbetsmiljö, med kliniker som är överfulla och där läkare är rädda för att sjukanmäla sig.

”Det betyder ju att en kollega måste jobba dubbelt”, skriver hon.

Hennes text riktar sig till alla politiker och de med maktpositioner inom landstingen som bestämmer över läkarnas arbetsmiljö, och hon ber dem att man som läkare ska få vara med och bestämma över sin egen arbetssituation:

”Diskutera och lyssna på oss när ni planerar den framtida sjukvården. Respektera att vi, precis som ni, måste få jobba under rimliga villkor. Stryp inte pengarna till vården nu när det krisar som mest. Hjälp oss att effektivisera och ta bort onödig administration. Sjukvården kan fungera mycket smidigare men ändå jobbar vi kvar i ett långsamt, ingrott och förlegat system. Folk utanför vården blir förvånade när de får höra att vi fortfarande använder oss av faxen dagligen.”

Hon frågar dem också om de läst rapporten "I väntan på AT" som släpptes av SYLF för några veckor sedan. Rapporten som visade att en tredjedel av alla tillfrågade läkare funderar på att byta yrkesbana.

”Hur ska vi kunna fortsätta bota patienter när vi själva blir sjuka av vårt arbete?”, skriver Anna Das.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

  Källor

 • Svenska Dagbladet - https://www.svd.se/lakare-manga-av-oss-offrar-var-egen-halsa

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-07-22 15:24 (23 månader sen)

  Det finns för många människor i Sverige och för lite läkare till dem.
  Något måste göras

 • Avatar Tidigare användare 2019-07-22 15:47 (23 månader sen)

  Så bra skrivet! Ser just nu hur den fantastiska personalen, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, ger den bästa vård trots underbemanning. När ska politiker lära sig att lyssna på dem som är nära patienterna och ser vad som behöver göras för att få vården att fungera bättre? Visa lite ödmjukhet för att ni politiker inte har kunskapen utan behöver lyssna på dem som har den! Då blir allt mycket bättre!

 • Avatar Tidigare användare 2019-07-20 08:39 (23 månader sen)

  Det märks att fröken DAS har pluggar i Gdansk.