Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkarförbundet: återinför patientansvarig läkare

De nuvarande reglerna om patienters rätt till en fast vårdkontakt är för otillräckliga. Nu kräver därför Läkarförbundet och en rad patientförbund att vården ska återinföra begreppet patientansvarig läkare.

Publicerad den: 2015-08-24

Annons

År 1991 infördes konceptet ”patientansvarig läkare” (PAL) i hälso- och sjukvårdslagen. Syftet var att den sjuke skulle ha anknytning till en viss läkare och därmed främja kontinuiteten inom vården. Under 2010 försvann dock PAL ur lagstiftningen och ersattes med en ”fast vårdkontakt” med ansvar för samordning.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet kräver nu Läkarförbundet, i sällskap med flera patientförbund, att PAL återinförs. De skriver att det idag ofta saknas en särskild läkare som har det övergripande medicinska ansvaret för patienter som är drabbade av svåra sjukdomstillstånd.

”Konsekvenserna ser vi i en opersonlig och osäker vård där patienter skickas runt utan att någon har en medicinsk helhetsbild.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-26 10:29 (9 år sen)

    Skulle vara intressant att veta exakt vad de faktiska skillnaderna är mellan PAL och nuvarande system. Innebär PAL att patientens journal lättare kan skickas runt eller vad? Innebär PAL att ansvarig läkare har större makt i förhållande till patienten vilka specialister som ska kontaktas? I nuläge kan ju patienten remittera sig själv till de flesta specialister . Vad händer när ansvarig läkare " kört fast " och inte vet vad hen ska ta sig till med patienten i respektive system?

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-24 17:17 (9 år sen)

    Det borde man från Landstingets sida förstå att en läkare ger effektivare vård till en mindre kostnad och mindre onödiga mediciner. Kan vid behov konsultera sina expertkollegor för bästa resultat. PAL är en självklarhet i vård-sverige av idag.

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-24 17:10 (9 år sen)

    Behövs för att fler skall bli trygga i vården och få den hjälp som behövs av rätt läkare!

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-24 15:36 (9 år sen)

    Ja, ytterst viktigt när man kommit upp i åren och känner av en del krämpor. Orkar inte dra hela livsberättelsen gång på gång. Känns helt meningslöst och dessutom att inte förstå varsndra på grund av nyanser i språket, kultur och synen på äldre i vården. Vill leva så bra som möjligt så länge som jag får vara med. Nej till kommentarer som "vi tar inte så mycket prover efter 80"

  • Avatar 2015-08-24 14:05 (9 år sen)

    Helt rätt, det borde har införts för länge sedan. Det är det värsta med vården idag att svår sjuka patienter behöva springa från den ena till den andra läkaren och för var och en berätta sin sjukdomshistoria på nytt.

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-24 14:32 (9 år sen)

    Helt rätt att patienter skall ha en läkare som "håller i trådarna"!Alla har inte tid ork eller mod att ta tag i eller del av den vårdkarusell man kan hamna i.Kunnig läkare med empati och inlevelse förmåga skapar ökad trygghet samt underlättar mycket.Inte enbart för patienten utan även övrig sjukvårds personal.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.