Läkarförbundet: återinför patientansvarig läkare

De nuvarande reglerna om patienters rätt till en fast vårdkontakt är för otillräckliga. Nu kräver därför Läkarförbundet och en rad patientförbund att vården ska återinföra begreppet patientansvarig läkare.

Publicerad den: 2015-08-24
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

År 1991 infördes konceptet ”patientansvarig läkare” (PAL) i hälso- och sjukvårdslagen. Syftet var att den sjuke skulle ha anknytning till en viss läkare och därmed främja kontinuiteten inom vården. Under 2010 försvann dock PAL ur lagstiftningen och ersattes med en ”fast vårdkontakt” med ansvar för samordning.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet kräver nu Läkarförbundet, i sällskap med flera patientförbund, att PAL återinförs. De skriver att det idag ofta saknas en särskild läkare som har det övergripande medicinska ansvaret för patienter som är drabbade av svåra sjukdomstillstånd.

”Konsekvenserna ser vi i en opersonlig och osäker vård där patienter skickas runt utan att någon har en medicinsk helhetsbild.”

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Alice Olofsson 2015-08-24 14:32 (4 år sen)

  Helt rätt att patienter skall ha en läkare som "håller i trådarna"!Alla har inte tid ork eller mod att ta tag i eller del av den vårdkarusell man kan hamna i.Kunnig läkare med empati och inlevelse förmåga skapar ökad trygghet samt underlättar mycket.Inte enbart för patienten utan även övrig sjukvårds personal.

 • Avatar Jadde 2015-08-24 14:05 (4 år sen)

  Helt rätt, det borde har införts för länge sedan. Det är det värsta med vården idag att svår sjuka patienter behöva springa från den ena till den andra läkaren och för var och en berätta sin sjukdomshistoria på nytt.

 • Avatar Gunvor 2015-08-24 15:36 (4 år sen)

  Ja, ytterst viktigt när man kommit upp i åren och känner av en del krämpor. Orkar inte dra hela livsberättelsen gång på gång. Känns helt meningslöst och dessutom att inte förstå varsndra på grund av nyanser i språket, kultur och synen på äldre i vården. Vill leva så bra som möjligt så länge som jag får vara med. Nej till kommentarer som "vi tar inte så mycket prover efter 80"

 • Avatar Ann Frostin 2015-08-24 17:10 (4 år sen)

  Behövs för att fler skall bli trygga i vården och få den hjälp som behövs av rätt läkare!

 • Avatar pah 2015-08-24 17:17 (4 år sen)

  Det borde man från Landstingets sida förstå att en läkare ger effektivare vård till en mindre kostnad och mindre onödiga mediciner. Kan vid behov konsultera sina expertkollegor för bästa resultat. PAL är en självklarhet i vård-sverige av idag.

 • Avatar Margaretha Rutherford 2015-08-26 10:29 (4 år sen)

  Skulle vara intressant att veta exakt vad de faktiska skillnaderna är mellan PAL och nuvarande system. Innebär PAL att patientens journal lättare kan skickas runt eller vad? Innebär PAL att ansvarig läkare har större makt i förhållande till patienten vilka specialister som ska kontaktas? I nuläge kan ju patienten remittera sig själv till de flesta specialister . Vad händer när ansvarig läkare " kört fast " och inte vet vad hen ska ta sig till med patienten i respektive system?

 • Avatar Towanda 2015-08-26 18:27 (4 år sen)

  Äntligen!!! Men blir det någon ändring i praktiken.. Så många gånger jag har suttit på samverkansmöten o enskilt hos läkare o förklarat att var o en som jag har kontakt med, har sin lilla tårtbit o sakområde. Ramarna är knivskarpa o inte en tum tänjs enligt sunt bondförnuft. Var o en förklarar sin lilla tårtbit o ingen bär ansvar för det som hamnar emellan, under eller vid sidan om. Var o en öppnar med nöd o näppe dörren till sin tårtbit-motar redan telefonledes.. O INGEN absolut INGEN har min bit i sitt perspektiv o kan/vill inte se det därifrån-hela tårtan. Bär runt på den o ibland kan jag skära upp em tårtbit o få lite, lite omsorg o vård. Det är tungt att bära runt på tårtan o dörr efter dörr stängs. För att vården ska kunna möta mig med sin tårtbit o enhet, måste blicken först lyftas o se på hela tårtan. För det ena kan ta ut det andra o tårtbitar drar åt olika håll i riktlinjer. Inte konstigt man till slut faller ihop, då luften går ur sockerkakan o endast en rinnande sörja av fd grädde återstår.. PAL - JA TACK!!! SNÄLLA!!!

 • Avatar 2015-08-30 10:31 (4 år sen)

  Det borde vara ett självklart krav att det finns en ansvarig patientläkare som ser till patientens bästa.
  Äldre människor med mag/tarmproblem vill ingen ha att göra med, då är det viktigt att det finns en ansvarig läkare som ser till så att läkare under honom/henne gör sitt arbete.

  Det borde också gå att låta datorer ta över vilka mediciner som är bäst för patienten. Som det nu är, dör folk på sjukhus för att dom ordineras livsfarliga mediciner som datorn skulle varna för genom att en röd lampa börjar blinka när läkaren försöker att ordinera fel medicin.

 • Avatar 2015-09-11 14:41 (4 år sen)

  är reumatiker sen 25 år detta är det bästa för alla... å en ansvarig läkare som känner dej å vet vilka sjukdomar man har som vet hur han /hon skall gå till väga, som det är nu är det inte bra ...

 • Avatar Birgitta 2015-09-16 16:12 (4 år sen)

  Det är på tiden! Jag har en svåger som har en hjärnstamsskada sedam 41 år med stora kognitiva problem och grava minnesstörningar och neuropsykiatriska problem, typ adhd, diabetes med svåra komplikationer, bl a neuropati,amputation av delar
  av ena foten, whiplashskada med ständig nack-axelvärk,alkohol-
  missbrukssjukdom mm. Han har ingen sammanhållande länk i vården och F-kassa och Af jagar honom med blåslampa
  Han har aldrig haft ett riktigt jobb och är nu i Fas 3. Vet inte hur man fyller i alla blanketter som ramlar in.Glömmer å rör ihop. Livet är kaotiskt och han lever i misär. Vi anhöriga går på knäna. ..Han har en God man men han kan heller inte reda ut allt svågern ställer till med i sin förvirring. Kommunen beslutar om stöd som aldrig uppfylls. .
  Det är lättare ha hand om 20st 3-6- åringar än svågern för de gör det man ber dem om. Inte svågern, 55 år gammal...


Annons
Annons
Annons