Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkarens ord avgör behandlingseffekten

Läkare som förmedlar tilltro till behandlingar ger effekt, även om pillret är placebo. Det visar en studie på 66 migränpatienter som totalt hade 459 dokumenterade attacker under studietiden.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-01-17

Annons

Under sex migränattacker fick deltagarna antingen placebopiller eller migränmedel. Samtidigt fick de av läkaren höra tre olika budskap: att pillret är placebo, att det är ett migränpiller eller att det antingen kan vara placebo eller riktig medicin.

Resultatet blev bäst för patienterna där läkaren hade sagt att pillret var ett migränpiller och det också stämde med verkligheten. Men försökspersonerna rapporterade lika god effekt av placebo, när läkaren påstod att det var migränmedicin, som när läkaren påstod att migränpillret var ett placebopiller.

Men om deltagarna faktiskt upplevt en förbättring eller om de påverkats av läkarens närvaro kan forskarna med all säkerhet inte svara på.

Annons
Annons

Vad betyder läkarens tilltro till olika behandlingar för dig som patient? Kommentera direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2014-01-20 10:54 (10 år sen)

    Inget nytt, tyvärr. Tilltro till preparatet har homeopater alltid förmedlat, och därmed levt på placeboeffekten.

    Studiien visar också att nocebo-effekten är verklig - tror du inte på medicinen fungerar den sämre.

    Om bara nu bara alla läkare kunde förmedla en positiv attityd som gjorde att patienten både fick preparatets verkliga effekt, och placeboeffekten!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.