
Läkaren berättar om sina misstag i bok
"Har jag en dålig dag kanske någon dör", heter överläkaren Christian Unges nya bok där han bland annat blottar sig själv och berättar om misstag han har gjort inom sitt yrke.
Få artrosbehandling direkt i en app
Träna bort ledvärk i höfter och knän med ett anpassat program. Med appen gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
I sin bok berättar Christan Unge, överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna om de misstag han gjort under sin tjänstgöring för Läkare Utan Gränser i Afrika och i sitt arbete här i Sverige.

Foto: Norstedts Förlag
I en intervju i Sveriges Radio berättar han bland annat om ett misstag han gjorde som oerfaren AT-läkare, då han ställde fel diagnos på en ung medvetslös man.
– Ett väldigt, egentligen enkelt, och basalt misstag från mig som hade kunnat leda till någon väldigt hemsk, men nu gick det bra för den här patienten. Och det där startade igång någonting, att jag började resonera med mig själv ”Varför gör man de här misstagen?” och därför har jag skrivit den här boken, säger han i P1 Morgon.
Han berättar också att han då inte vågade prata om sitt misstag med sina kollegor och anledningen till det menar han berodde på att man, som ung läkare framförallt, inte vill göra bort sig inför kollegorna.
”Föregå som gott exempel”
– Sedan när man blir äldre och har jobbat i några år så inser man att man måste delge de här misstagen för att också föregå med gott exempel till just de yngre läkarna, det är ju superviktigt, fortsätter han.
Christan Unge menar att man kan jobba mycket med arbetskulturen, som att personal inom vården delar med sig av sina misstag med sina kollegor och ”visar sig mänskliga” för varandra. Det kan i sin tur bidra till att fler kan undvika att göra samma misstag, menar han.
I boken berättar Christian Unge också om kunskapsbrist, dålig handledning, stress, bristande kommunikation och svåra etiska gränsdragningar som skäl till varför fel inträffar inom vården. Han pekar på systemfel, som till exempel brist på vårdplatser och superspecialisering i storstadsregionerna.
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6884152
- Adlibris - https://www.adlibris.com/se/bok/har-jag-en-dalig-dag-kanske-nagon-dor-9789113077291
Källor
-
Fler patientrepresentanter behövs i Almedalen
– Det är alldeles för många seminarier som handlar om patientperspektivet men som inte har med någon patient. Det är minst sagt pinsamt, säger Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet. Tillsammans med många andra patientföreträdare vill hon se betydligt fler ...
-
Fast primärvårdsläkare prioriterat - men hur ska det gå till?
ALMEDALEN: Mycket verkar tala för att man i framtiden kommer införa fast läkarekontakt i primärvården. Frågan är dock hur man ska göra det så smärtfritt som möjligt för alla parter. Det var ett ämne som diskuterades under Svenska Distriktsläkarföreningens seminarium i A...
2 Kommentarer
-
I Almedalen kommer patienten vara i fokus - på riktigt!
Ofta pratas det OM patienterna och inte MED patienterna i hälso- och sjukvårdsdebatten. Förra året i Almedalen saknades patienter i två av tre seminarier där patientens roll lyftes och diskuterades. Det vill vi på Netdoktor ändra på!
-
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och läkare går ut och varnar om vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
-
Så kan patienten bli en del av vårdteamet
Patientcentrerad vård. Ökat patientinflytande. Patientmaktslag. Patientmakt och patienträttigheter. Listan över de fina begreppen som sätter patienten i fokus i vårdresan kan göras lång. Patientföreträdare har i flera år varit rörande överens: ska vi uppnå patientcentrerad vård så måste patienten släppas in.
Kommentera denna artikel
Härligt att det finns läkare trots allt som kan medge de gjort fel. Dagens läkare är ju så otroligt egensinniga, speciellt AT-läkarna som gör fel gång på gång.
Inga har kommenterat på denna sida ännu