Läkaren berättar om sina misstag i bok 

"Har jag en dålig dag kanske någon dör", heter överläkaren Christian Unges nya bok där han bland annat blottar sig själv och berättar om misstag han har gjort inom sitt yrke. 


Publicerad den: 2018-02-12
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Läkaren berättar om sina misstag i bok 
Annons
Det kan gå riktigt illa om en läkare tar fel beslut, i värsta fall kan en person mista livet.  

I sin bok berättar Christan Unge, överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna om de misstag han gjort under sin tjänstgöring för Läkare Utan Gränser i Afrika och i sitt arbete här i Sverige.  

nordstedt4

Foto: Norstedts Förlag

I en intervju i Sveriges Radio berättar han bland annat om ett misstag han gjorde som oerfaren AT-läkare, då han ställde fel diagnos på en ung medvetslös man.  

–  Ett väldigt, egentligen enkelt, och basalt misstag från mig som hade kunnat leda till någon väldigt hemsk, men nu gick det bra för den här patienten.  Och det där startade igång någonting, att jag började resonera med mig själv ”Varför gör man de här misstagen?” och därför har jag skrivit den här boken, säger han i P1 Morgon.  

Han berättar också att han då inte vågade prata om sitt misstag med sina kollegor och anledningen till det menar han berodde på att man, som ung läkare framförallt, inte vill göra bort sig inför kollegorna. 

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

”Föregå som gott exempel”

– Sedan när man blir äldre och har jobbat i några år så inser man att man måste delge de här misstagen för att också föregå med gott exempel till just de yngre läkarna, det är ju superviktigt, fortsätter han.  

Christan Unge menar att man kan jobba mycket med arbetskulturen, som att personal inom vården delar med sig av sina misstag med sina kollegor och ”visar sig mänskliga” för varandra. Det kan i sin tur bidra till att fler kan undvika att göra samma misstag, menar han.  

I boken berättar Christian Unge också om kunskapsbrist, dålig handledning, stress, bristande kommunikation och svåra etiska gränsdragningar som skäl till varför fel inträffar inom vården. Han pekar på systemfel, som till exempel brist på vårdplatser och superspecialisering i storstadsregionerna. 

Annons
Annons

 

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6884152
  • Adlibris - https://www.adlibris.com/se/bok/har-jag-en-dalig-dag-kanske-nagon-dor-9789113077291

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-02-13 10:33 (3 år sen)

    Härligt att det finns läkare trots allt som kan medge de gjort fel. Dagens läkare är ju så otroligt egensinniga, speciellt AT-läkarna som gör fel gång på gång.